Центр Гудинаса у Литві реставрує 100 картин Марії Примаченко, фото

12:25, 09.06.2024
Центр Гудинаса у Литві реставрує 100 картин Марії Примаченко, фото

Центр реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею. (Фото МКІП)

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв разом із міністром культури Литви Сімонасом Кайрісом відвідали один з найкращих у світі  Центр реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті МКІП.

 

Центр є основною базою навчання реставраторів рухомих художніх цінностей у Литві, зокрема картин та гобеленів.

 

 Тут проводяться майстер-класи, семінари та лекції, пов’язані зі збереженням та доглядом за музейними колекціями.

 

Реставратори Центру вже дослідили та відреставрували понад 50 картин та 1000 графічних робіт з українських музеїв, найближчим часом очікуються ще 600 робіт та щонайменше двох українських стажерів.

 

 

Крім того, невдовзі в цьому центрі реставруватимуть 100 картин Марії Примаченко з державної частини Музейного фонду України з фондів комунальної установи «Запорізький обласний художній музей» Запорізької обласної ради.

 

Нині на реставрації знаходяться картини з українського Музею Ханенків. Крім того, наразі литовці відновлюють український килим з Маріуполя.

 

Щороку співробітники Реставраційного центру відвідують міжнародні конференції, щорічні зустрічі та курси, а також беруть участь у програмах стажування та стипендій у Литві та за кордоном.

 

 

Водночас Центр ділиться всіма секретами майстерності й з українськими колегами. Українські музейники та реставратори постійно переймають досвід та технології унікального литовського центру реставрації.

 

В Україні литовці співпрацюють з центром імені митрополита Андрея Шептицького та нині чекають реставраторів з Києво-Печерської лаври.  Раніше у Центрі реставрації вже пройшли стажування 9 співробітників Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Вони ознайомилися з новими методами реставрації творів із дерева, металу, паперу, тканин.

 

Міністри культури Литви та України також відвідали Вільнюський Свято-Троїцький монастир, де зараз проводяться ремонтні роботи.

 

 

Як повідомляла УМ, в Українському Домі представили колекцію пізніх робіт Марії Примаченко.