«Анімація 2035: держава, бізнес, освіта»: у Києві пройшла дискусійна панель аніматорів, фото

18:02, 03.06.2024
«Анімація 2035: держава, бізнес, освіта»: у Києві пройшла дискусійна панель аніматорів, фото

У Києві під час дискусійної панелі «Анімація 2035: держава, бізнес, освіта» обговорювали цілу низку питань, які в наш нелегкий час турбують українських аніматорів. (Фото: Олексій Самсонов)

У Домі громадянського суспільства 3 червня відбулася дискусійна панель «Анімація 2035: держава, бізнес, освіта»,  щодо розробки стратегії розвитку анімаційної індустрії в Україні до 2035 року.

 

Про це повідомляє газета Україна молода

 

На заході обговорювалися такі болючі питання сьогодення, як нинішній стан української анімації, її можливості під час війни, як вийти з кризи та досягти економічного зростання, стратегічне бачення розвитку індустрії анімації до 2035 року. Також дискусійна панель не оминула обговорення такого важливого питання, як співпраця держави, бізнесу та освіти.

 

 

Модерувала захід – стратег середнього та великого бізнесу, громадська діячка, фасилітаторка, правозахисниця та тренерка Олеся Архіпова.

 

До дискусійної панелі, і онлайн і офлайн, було залучено цілу когорту фахівців, зокрема:

Олену Голубєву (голова української анімаційної Асоціації, продюсерка, засновниця студії анімації “Червоний собака”) із доповіддю “Анімація навколо нас. Алгоритм будування стратегії розвитку анімаційної індустрії. Фокус у майбутнє”;

Єгора Олесова (український кіно-продюсер, режисер, медіа-менеджер, композитор та сценарист) - “Світові практики та фінансування”;

 Дмитра Лісенбарта (режисер, засновник Lisenbart Film) - “Анімація в освіті. Українська ідентичність”;

 Анастасію Верлінську (директорку міжнародного фестивалю актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM) - “Креативні індустрії в світі”.

 

 

На початку заходу учасників лаконічно привітав з такою важливою подією в культурному житті України Тарас Шевченко - заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції

 

 

«Стратегічний розвиток надзвичайно важливий й наявність стратегічного документу надзвичайно сильно допомагає досягнення тих цілей, які спільно заплановані. Але, можливо, ще більш важлива стратегія - це  спільне напрацювання, спільна робота, де є обмін думками , взаємодія, пошук нових цілей.

Бо, на жаль, дехто думає, що стратегія – це класно написаний документ, який може написати один фаховий експерт. Насправді – ніколи в житті! Тільки спільне напрацювання, тому й бажаю плідної спільної роботи», - сказав, зокрема, пан Тарас.  

 

 

Без перебільшення можна стверджувати, що українська анімація спроможна стати тим самим локомотивом економіки, яким вона є в розвинених країнах. У розрізі світової тенденції зміни технологій (штучний інтелект, розвиток автоматизації) втілення стратегії може не тільки сприяти інтенсивному росту української індустрії, але й стати прикладом для світової індустрії.

 

 

Саме тому на дискусійній панелі відбулися гарячі дискусії й було розглянуто цілу низку питання щодо розробки стратегії розвитку анімаційної індустрії України. Зокрема, на заході обговорення стосувалося таких тем, як:

«Я і анімація в 2035» Як ви бачите свою роль у цій стратегії?

 

 

«Як рухатись паралельно воєнним блокерам зараз? Що може посилити анімаційну індустрію та міжгалузеву співпрацю?»

«Джерела фінансування».

«Яка кількість українського контенту потрібна для збереження культурної ідентичності?»

 

 

«Проблема повернення людей з-за кордону. Вплив культури на прийняття рішення повернутися в Україну. Чи мають план Державні органи?»

«Збереження культурної ідентичності, яка роль анімації в цому?»

«Продкастори (телеканали, стримери): наскільки багато годин власного контенту потрібно виробляти для розповсюдження українського продукту?»

«Кінотеатри: Хіт»

 

 

«Як у воєнний час автори знаходять фінансування для своїх проєктів?»

«Сервісним студіям: умови, освіта, підтримка держави, кеш ребейти».

 

 

Наприкінці дискусійної панелі учасники підвели підсумки.

 

 

 

Як повідомляла УМ, Українська анімація у фокусі форуму з копродукції Cartoon Movie 2023 у Бордо.