Стартувала шоста «ГРА»: театральний фестиваль-премія збирає заявки

19:11, 17.02.2024
Стартувала шоста «ГРА»: театральний фестиваль-премія збирає заявки

GRA – GreatRealArt – «велике справжнє мистецтво».

Про початок чергового мистецького змагання оголосила Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ), яка є засновником і організатором Всеукраїнського фестивалю-премії «ГРА», що проходитиме вшосте. Заявки від театральних колективів прийматимуть до 15 березня. Подавати для участі треба прем’єрні постановки, які вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2023 року.
 
«Ми продовжуємо жити, працювати і ГРАти в умовах війни, яка триває вже 10 років. Це можливо тільки завдяки нашим відважним Збройним силам України, відчайдушним волонтерам та численній кількості українців та іноземців, яким не байдуже майбутнє України», - констатують організатори Фестивалю-премії «ГРА»  (GRA – GreatRealArt – «велике справжнє мистецтво») . 
 
Нагадують, що торік – у період повномасштабної війни –  в Україну не побоялося приїхати театрознавці міжнародного журі V фестивалю-премії «ГРА». Представники п’яти європейських країн: Швеції, Польщі, Німеччини, Естонії і Литви  були вражені високим професіоналізмом українських театральних колективів, технічністю, емоційною потужністю та талантом наших акторів і режисерів, художників і драматургів. Та найбільше їх здивувало, що український театр нині як ніколи є важливим для глядача.
 
Головною метою театрального фестивалю-премії від початку є формування та зміцнення єдиної професійної спільноти та спільне визначення провідних тенденцій українського театру. А в умовах повномасштабної війни «GRA» – це не тільки відзначення вистав та їхніх творців,  а й свідчення плідного розвитку усієї сфери.  
 
 
Подавати заявки на участь у мистецькому змаганні за звання найкращих можуть професійні театральні колективи усіх без винятку форм власності (державні, комунальні, приватні тощо), а також громадські організації, статутна діяльність яких пов’язана з театральним мистецтвом. Кожний заявник має право висунути на здобуття премії лише одну з прем’єр, які вийшли упродовж 2023 року, за власним вибором згідно з принципом: «один заявник – одна заявка».
 
Є табу. Фестиваль-премія «ГРА» не для тих, хто показує вистави російською мовою  та серед творців має симпатиків дій країни, яка веде війну в Україні. Організатори пояснюють: зважаючи на російську військову агресію і те, що офіційна російська культура є донором цієї агресії, не приймаються заявки, якими до участі у фестивалі-премії висуваються вистави, створені мовою та за творами авторів країни-агресора, а також до складу творчих груп яких входять представники країни-агресора та/або громадяни інших країн, які не висловили публічно свою позицію щодо російсько-української війни.
 
Переможці будуть визначатися у семи загальних номінаціях: 
 
За найкращу драматичну виставу; 
За найкращу виставу для дітей; 
За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу; 
За найкращу танцювальну виставу і виставу фізичного театру; 
За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів); 
За найкращу виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм;  
За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни. 
 
Переможців також визначатимуть у шести індивідуальних номінаціях: 
 
За найкращу жіночу роль; 
За найкращу чоловічу роль; 
За найкращу режисерську роботу; 
За найкращу сценографію; 
За найкраще хореографічне рішення вистави; 
За найкраще музичне рішення вистави.
 
 
Прийом заявок триватиме до 15 березня 2024 року (зразок) на на мейл [email protected]
 
 
Відбір учасників традиційно проводитимуть у кілька етапів:
 
●І етап – на основі поданих від театрів заявок Експертна рада сформує лонгліст учасників. 
      Термін формування лонгліста у 2024 р. – до 27 березня.
 
●ІІ етап – після перегляду Експертною Радою наживо вистав з лонгліста сформують шортліст із 14 вистав. 
      Термін формування шортліста у 2024 р. – перша половина липня.
 
●ІІІ етап – показ вистав у місті (містах), обраному (-их) оргкомітетом фестивалю-премії, та визначення переможців міжнародним журі. 
     Термін проведення підсумкового показу – друга половина листопада.
 
         
Організатори зауважують, що у графік проведення фестивалю-премії можуть бути внесені зміни у зв’язку із дією воєнного стану. 
 
За додатковою інформацією можна звертатися за номером  +38 044 279 65 49 або на мейли: [email protected]; [email protected]