Українські радіостанції вже не транслюють російські пісні в ефірі – Тарас Кремінь

18:38, 11.01.2024
Українські радіостанції вже не транслюють російські пісні в ефірі – Тарас Кремінь

Тарас Кремінь не знайшов російських пісень в українському радіоефірі. (facebook.com/govuamova)

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови не зафіксував жодної російськомовної пісні під час огляду ефірів 14 загальнонаціональних радіостанцій.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь у соцмережах  четвер.

 

За його даними, під час огляду було проаналізовано цілодобові ефіри 2 та 7 грудня 2023 року усіх загальнонаціональних радіостанцій.

 

За час перевірки фахівці не знайшли жодної російської пісні. Також повідомляється, що з 8334 пісень, що були відтворені в ефірі радіостанцій впродовж двох днів, 5599 виконані українською мовою (67,3%), 2732 - офіційними мовами Європейського Союзу (32,7%), 3 - грузинською.

 

Крім того одразу п'ять радіомовників транслювали пісні виключно українською мовою, ще у п'яти станцій більш ніж половина пісень українською, у чотирьох інших - переважала музика мовами ЄС.

 

"Другий рік поспіль ми фіксуємо, що у відповідь на масштабне вторгнення росії на територію України з ефіру українських радіостанцій зникли не лише пісні російських виконавців, а й російськомовні пісні. Минулого року з проаналізованих майже 4 тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою, а цього року з більш, ніж 8-ми тисяч - жодної!", - сказав Кремінь.

 

Водночас за інформацією Уповноваженого, деякі ведучі та експерти в інформаційних та розважальних передачах радіостанцій "УКРАЇНСЬКЕ РАДІО", "РАДІО НВ", "ХІТ ФМ", "Мелодія FM", "Перець FM" послуговуються недержавною мовою.

 

"На жаль, практика українсько-російської двомовності присутня не лише в ефірах телеканалів, а й радіостанцій. Так, це не є порушенням, - чинне законодавство України дозволяє незначне використання недержавної мови в прямому ефірі українськомовних програм. Проте враховуючи десятиліття війни росії проти України, вже на часі, не чекаючи на жодні закони, використовувати виключно українську мову в ефірах", - підкреслив мовний омбудсмен.

 

 

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року контент українською на ТБ та радіо має займати не менш ніж 90% ефіру.

 

Як повідомляла "УМ", у 2023 році уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав рекордну кількість звернень щодо порушення мовного закону