Вже не «московський»: маєток Терещенків на Житомирщині повернули державі

09:19, 31.08.2023
Вже не «московський»: маєток Терещенків на Житомирщині повернули державі

Державі повернули маєток Терещенків, який перебував у власності московського патріархату.

Маєток Терещенків у смт Червоне, який перебував у власності Житомирської єпархії УПЦ (МП), повернули державі.

 

Як інформує УМ¸ про це стало відомо з ухвали винесеної Господарським судом Житомирської області.

 

На засіданні 30 серпня суд задовольнив усі вимоги Бердичівської окружної прокуратури. Відомство у своєму позові просило, зокрема, визнати недійсною укладену 2000 року угоду між ВАТ «Червоненський цукровик» та Житомирським єпархіальним управлінням УПЦ про безкоштовну передачу маєтку Терещенка; скасувати свідоцтво від 02.10.2012 про право приватної власності на будівлі Свято-Різдва Христового Червоненського монастиря; витребувати з володіння монастиря на користь держави в особі Міністерства освіти та науки нерухоме майно (нежитлову будівлю монастиря площею 2802,7 кв. м та дві господарські будівлі площею 1264,7 і 394,5 кв. м).

 

Представник відповідача Марина Шолодько назвала рішення суду незаконним і заявила, що воно буде оскаржене.

 

Раніше Верховний суд підтримав позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності передачі палацу Терещенків у смт Червоне у власність Житомирської єпархії УПЦ (МП) і ухвалив направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду та прийняття законного рішення на захист державних інтересів.

 

Додамо, що палац Терещенків побудований у 1861 році Адольфом Грохольським, після його смерті перейшов у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.

 

Об’єкт є пам’яткою архітектури місцевого значення.

 

У 2000 році ВАТ «Червоненський цукровик» безкоштовно передав маєток у власність Житомирської єпархії. У 2001 році в частині плацу створили Червоненський Свято-Різдва Христового жіночий монастир, підпорядкований Житомирській єпархії УПЦ (МП). Охоронного договору на пам’ятку архітектури єпархія не мала.

 

Бердичівська окружна прокуратура встановила факт протиправного вибуття майна державної форми власності – садиби Терещенка і звернулася до суду з позовом про повернення втраченої нерухомості державі. Усі судові рішення про відмову прокуратура оскаржила.

 

Як повідомляла УМ, суд зобов'язав монастир УПЦ повернути заповіднику майно Нижньої лаври.