Демонтаж храму-самобуду біля Десятинки саботується

09:27, 16.05.2023
Демонтаж храму-самобуду біля Десятинки саботується

Московські попи так просто здаватися не хочуть.

Справа про демонтаж храму-самобуду біля Десятинки затягується.

 

Судове засідання призначено на вівторок, 16 травня, під час якого мають розглянути апеляційну скаргу релігійної громади УПЦ МП, якf не погодилfсь з рішенням суду першої інстанції.

 

Йдеться про звільнення території Національного музею історії України біля Десятинної церкви від "храму-кіоску" УПЦ МП.

 

Як інформує УМ, про це повідомило на сайті Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Поки невідомо, чи відбудеться засідання, скільки два судді заявили про самовідвід.

 

"Тобто справа про звільнення території Національного музею історії України від "храму-кіоску" УПЦ затягується, але позиція МКІП залишається незмінною – храм-МАФ біля Десятинної церкви має бути демонтовано", — йдеться у повідомленні Мінкульту.

 

Окрім того, у відомстві повідомили, що Господарський суд Києва вирішив усунути перешкоди для Національному музею історії України у користуванні земельною ділянкою, а також скасувати запис про державну реєстрацію права власності на каплицю. Таким чином колегія судів задовольнили позов музею історії, зазначили у МКІП.

 

"Храм-кіоск" УПЦ МП розташований у буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також порушує ансамбль історичного археологічного комплексу "Десятинна церква".

 

У 1998 році столичне землеуправління передало Національному музею історії України земельну ділянку. У 2004 році тодішній очільник музею Сергій Чайковський дав громаді УПЦ МП дозвіл на зведення на цьому місті каплиці. Через два роки релігійна громада МП встановила тимчасовий намет, який ще через рік перетворився на дерев'яну каплицю.

 

У 2011 році Юрій Мірошниченко, тодішній представник Януковича у Верховній Раді, зареєстрував законопроект, згідно з яким держава мала профінансувати православний комплекс біля фундаменту Десятинної церкви. Ця спроба (як і наступна) виявилась невдалою – профільний комітет парламенту та громадськість виступили проти.

 

Але вже наступного, 2012 року релігійна громада через суд отримала право власності на будівлю (але не на землю). Впродовж двох років музей Десятинної церкви отримав 10 мільйонів гривень з бюджету.

 

У 2017 році В'ячеслав Толпига, який понад 10 років досліджував цю тему, зареєстрував петицію щодо зносу каплиці. У 2018 році архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк намагалаися підпалити каплицю, бо вважали, що будівля зведена незаконно.

 

Того ж року НМІУ звернувся до Окружного суду Києва з вимогою визнати рішення про держреєстрацію прав громади УПЦ МП на незаконно зведену каплицю – протиправною.

 

У 2021 році Національний музей історії України в суді вимагав знести каплицю на його території. Згідно з позовом, каплицю звели самочинно біля залишків Десятинної церкви.

 

Господарський суд Києва 15 лютого, зобов’язав знести "храм-маф".

 

Як повідомляла УМ, міністр Ткаченко обіцяє демонтувати незаконний храм-МАФ біля Десятинної церкви у Києві.