На картинах Леонардо да Вінчі, Боттічеллі та Рембрандта ідентифікували секретну складову

19:18, 31.03.2023
На картинах Леонардо да Вінчі, Боттічеллі та Рембрандта ідентифікували секретну складову

Робота Боттічеллі "Оплакування мертвого Христа" виконана переважно темперою. (Фото з відкритих джерел)

Експерти ідентифікували секретну складову на картинах відомих художників епохи Відродження - Леонардо да Вінчі, Сандро Боттічеллі та Рембрандта.

 

Зокрема, знавці проаналізували роботи знаменитих художників і помітили на них залишки не художнього інгредієнта, який автори використовували для створення своїх шедеврів.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у дослідженні, оприлюдненому Nature Communications.

 

Здивовані дослідники виявили на полотнах… сліди яєчного жовтка і припустили, що художники поєднували цей продукт з масляною фарбою, щоб змінити її властивості і відтворити нові "ефекти" на полотні.

 

Так, в ході експериментів дослідники змішали яєчний жовток, дистильовану воду, лляну олію та пігмент для міксування свинцевого білого та ультрамаринового синього кольорів:

 

«Наші результати показують, що навіть з дуже невеликою кількістю яєчного жовтка можна досягти дивовижної зміни властивостей олійної фарби, демонструючи, наскільки це могло бути корисним для художників», – сказав автор дослідження з німецького Інституту Технологічного інституту Карлсруе Офелі Ранке.

 

Відстежити різницю між картинами, де є яєчний жовток і де його немає, можна на прикладі роботи да Вінчі "Мадонна з гвоздикою". На обличчі Діви Марії можна простежити зморшки, яких можна було б уникнути при додаванні до олійної фарби яєчного жовтка.

 

Причиною появи зморшок може бути нестача пігментів у фарбі, яку да Вінчі використовував при створенні шедевра.

 

"Це досить дивно, тому що у вашій фарбі така ж кількість пігменту, але наявність яєчного жовтка змінює все", – відмітив Ранке.

 

Учені також звернули увагу на роботу Боттічеллі під назвою "Оплакування мертвого Христа", яка виконана переважно темперою. На фоні малюнка художник використав олійну фарбу, у складі якої присутні білки.

 

Як повідомляла «УМ», малюнок «Голова ведмедя» авторства Леонардо да Вінчі було продано на аукціоні, який влаштував будинок Christie's за рекордну суму.