Києво-Печерська Лавра є державною власністю і нікому не передавалася – Ткаченко

00:20, 03.12.2022
Києво-Печерська Лавра є державною власністю і нікому не передавалася – Ткаченко

Вся Києво-Печерська Лавра є державною власністю. (Фото: pomisna.info)

Міністр культури Олександр Ткаченко уточнив юридичні нюанси щодо реєстрації монастиря -  Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра – у складі ПЦУ.

 

За його словами, Лавра, яку зареєстрували в якості монастиря ПЦУ, не була в користуванні УПЦ МП.

 

Як інформує Україна молода, про це Олексанлр Ткаченко розповів в ефірі телемарафону та повідомив у соцмережах.

 

«Наразі мова не йде про передачу Києво-Печерської Лаври, мова йде про реєстрацію юридичної особи в тому самому монастирі, церкві, яка і досі перебуває в користуванні ПЦУ. Вона знаходиться на території верхньої лаври. Змінюється просто назва і уточнюється адреса.

 

Просто так співпало, оскільки реєстрація відбувалася впродовж певного періоду часу, що ця інформація з’явилася сьогодні, зареєстровано в держреєстрі», - пояснив міністр культури.

 

І додав, що ці процеси "не мають жодного відношення до ситуації, яка зараз відбувається в Києво-Печерській Лаврі".

 

«Вся Києво-Печерська Лавра є державною власністю. Як верхня, це заповідник, де розташовані музеї, і нижня лавра, яка передана в оренду за часів Януковича безстроково УПЦ (МП – ред.). На території верхньої лаври знаходиться ще один монастир, назва якого була змінена і сьогодні була зареєстрована. Нічого з точки зору пересування ченців не змінюється», - сказав пан Ткаченко.

 

Водночас він зазначив, що, згідно рішення РНБО, уряд має два місяці, щоб "дослідити, яким чином використовується державне майно в нижній лаврі самим УПЦ".

 

"І впродовж цих двох місяців ми й будемо приймати ті чи інші рішення", - додав міністр.

 

Як повідомляла «УМ», 2 грудня Православна церква України повідомила, що Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру зареєстровано в якості монастиря у складі ПЦУ.

 

Напередодні Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.