У Києві прозвучать два твори воєнного часу Бориса Лятошинського

08:14, 08.11.2022
У Києві прозвучать два твори воєнного часу Бориса Лятошинського

Скрипаль Михайло Білич. (Фото надане Національним будинком музики)

Солісти Національного будинку музики 8 листопада виконають два найвідоміші камерні твори культового українського композитора Бориса Лятошинського – Фортепіанне тріо №2 і Український квінтет. Концерт відбудеться у Національній філармонії.

 

Борис Лятошинський (1894 – 1968) — один з найвизначніших українських композиторів та інтелектуалів XX століття, який у своїй творчості тримався традицій, а також сучасних тенденцій європейського мистецтва. Він - майстер оркестрового письма, який додав українській класичній музиці потужного симфонічного виміру, а також продемонстрував абсолютний новий, протилежний від соцреалізму, метод роботи з народним мелосом.

 

Музика Українського квінтету і Другого фортепіанного тріо — яскраво-драматична, емоційно-напружена – спирається на українські народнопісенні інтонації та характерні звороти. Обидва твори Борис Лятошинский написав під час Другої світової війни (1942-1943), перебуваючи в евакуації. Інтенсивна робота над головними у своїй творчості камерними опусами проходила у великій скруті і складних побутових умовах, які композитор описав у листі до композитора Рейнгольда Глієра:

 

«Живеться складно. Всю першу половину дня я зайнятий або в консерваторії, або всілякими побутовими справами, оскільки здоров’я дружини погіршується. Стояти в черзі вона не може, а оскільки я орденоносець, то отримую хліб без черги, але ще потрібно піймати момент, коли ж той хліб та все інше привезуть в магазин. Доводиться кілька разів на день бігати. І так до обіду. А тоді й вечір настає. За день натомишся, а ще й світла немає — горить погана коптилка.

 

Писати і читати майже неможливо. Очі болять. Але працювати все ж доводиться, напружуючи зір. Три місяці тому я написав Фортепіанне тріо, а зараз працюю над Квінтетом. Здається, що він буде навіть кращим ніж тріо, і взагалі, одним з найкращих моїх творів».

 

Пізніше, в одному з листів Лятошинський проводить чіткішу лінію між образно-емоційними сферами творів, заснованими на українських інтонаціях. За його словами, Фортепіанне тріо більш елегантне і вишукане, подібне до сюїти, тоді як Квінтет значно змістовніший і масштабніший.

 

У концерті у Національній філармонії  Роман Лопатинський /фортепіано/, Назарій Пилатюк /скрипка/, Іван Кучер /віолончель/ зіграють Фортепіанне тріо №2.  Український квінтет прозвучить у виконанні Олега Дудниченка /скрипка/, Михайла Білича /скрипка/, Андрія Чопа /альт/, Артема Полуденного /віолончель/ та Андрія Васіна /фортепіано/.

 

Стас НЕВМЕРЖИЦЬКИЙ