Театр на Подолі представляє Дітрих та Ріфеншталь у новій постановці «Марлені»

17:05, 20.10.2022
Театр на Подолі представляє Дітрих  та Ріфеншталь у новій постановці «Марлені»

«Марлені» від режисера Олега Матієва. (Фото Сергія ГАВРИШКЕВИЧА надане Театром)

У  залі Ігоря Славінського київського Театру на Подолі 21-22 жовтня представлять  прем’єру камерної вистави «Марлені».  Чим вона може зацікавити глядачів?

       

Режисер Ігор Матіїв звернувся до цікавої п’єси сучасного німецького автора Теа Дорна «Марлені» і зробив чудовий творчий подарунок провідним актрисам Театру на Подолі Аллі Сергійко та Ірині Грищенко, запропонувавши зіграти ролі помітних зірок  ХХ століття – акторок Марлен Дітрих (1901 -1992) та Лені Ріфеншталь (1902- 2003), яка ще була й спортсменкою та кінорежисеркою та запам’яталася тісними дружніми відносинами з Адольфом Гітлером.

 

Нагадаємо, Лені Ріфеншталь за фільми, передусім «Тріумф волі» і «Перемога віри», звинувачували у прославлянні забороненої після Другої світової війни  ідеології націонал-соціалізму.

 

В основі п’єси покладена історія, якої ніколи не було. Це  фантасмагорія драматурга! За сюжетом, це зустріч 91-літньої кінодіви Марлен Дітріх (цю роль харизматично грає Алла Сергійко) та 90-річної кінорежисерки Лені Ріфеншталь (цей образ переконливо створила Ірина Грищенко). Кожна з цих жінок залишила свій слід, мала свою правду, переконання та власні стосунки з історією...

 

 

Театрали зі стажем можуть пригадати  резонансну постановку п‘єси «Мерлені» Анною Александрович, яка була показана кілька років тому у Національному Центрі театрального мистецтва імені Леся Курбаса, де головні ролі виконали Галина Стефанова (Дітріх) і Валерія Чайковська (Ріфеншталь), а також виставу «МарЛені», яка прикрашала афішу Чернігівського  обласного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка (режисер Андрій Бакіров,  а образи Марлен і Лені зіграли Світлана Бойко та Оксана Гребенюк).

 

Нині глядачі мають змогу познайомитись з новою версією твору Теа Дорна, яка переосмислена  самобутнім режисером Олегом Матієвим. Нагадаємо, він є талановитим учнем знаного театрального майстра Едуарда Митницького (світла пам‘ять митцю!), з успіхом працював у різних колективах, зокрема, у Київському музично-драматичному театрі ім. П. Саксаганського (м. Біла Церква Київ. обл.), Івано-Франківському національному театрі ім. І. Франка (обидва – 2008), Черкаському українському театрі ім. Т. Шевченка (2009). У 2010–2014 був режисером Донецького національного українського музично-драматичного театру.

 

Окупація і прихід «днр» змінили життя митця. Він змушений був виїхати.

 

У столичному Театрі на Подолі можна побачити такі аншлагові постановки Олега Матієва: «Мати» (нині назва «7'Я»  Карела Чапека), «Вільні стосунки» Даріо Фо, Франка Раме, «За двома зайцями» (Оксани Прибіш за Михайлом Старицьким та Іваном Нечуєм-Левицьким - сучасна інтерпретація відомої історії), «Імітація» за «Для домашнього огнища» Івана Франка, «Ножиці» Пола Портнера ( інтерактивний детектив, де глядачі самі обирають вбивцю).

 

У виставі «Марлені» режисер, через героїнь вистави, показує два різних підходи до життя, до старості й смерті, мистецтва, до міжособистісних відносин. Це різні акценти на події, які відбувалися, або могли відбуватися.

 

У сценічному дійстві досить явна тема фемінізму, проте передбачає декілька опозиційних інтерпретацій. На початку вистави демонструються уривки з кінострічок фрау Ріфеншталь. 

        

У постановці піднімаються етичні питання: шльондра чи вільна у рішеннях та реалізації своїх бажань жінка? Бути матір'ю без дитини чи не бути матір'ю в принципі?

        

 

Це немов сповідь-поєдинок двох видатних жінок минулого століття, який обертається безкомпромісним пошуком відповіді на вічні питання – що є злом і що є добром у нашому світі. В якусь мить у глядачів навіть виникає відчуття, що через димову завісу, розсіюються образи цих антиподів. І вже немає  ні Марлен, ні Лені. А перед нами акторки розповіли  спільну історію про «Марлені», як одне ціле  і як два різні ракурси на одну жінку…

       

Постановку  Театру на Подолі можна назвати бенефісом на двох акторок. Художницею  з костюмів виступила Світлана Заікіна.

 

Тетяна ПОЛІЩУК

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акторка Наталія Сумська у сотий раз зіграє "Незрівнянну".