Театральний критик Олег Вергеліс помер у віці 55 років

19:15, 30.09.2022
Театральний критик Олег Вергеліс помер у віці 55 років

Відійшов у засвіти заслужений журналіст України, театральний критик та мистецький оглядач Олег Вергеліс. (Фото з відкритих джерел)

У 55-річному віці пішов з життя заслужений журналіст України, театральний критик та мистецький оглядач Олег Вергеліс.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив режисер Олесь Санін у Facebook.

 

«Сьогодні перестало битися велике серце Олега Вергеліса. Прощавай друже. Вічна пам‘ять»,– написав він.

 

За інформацією колег театрального критика, Вергеліс останнім часом довго хворів.

 

2 вересня колега та активістка благодійного фонду "Прихилити небо" Юлія Самборська повідомила, що журналіст потрапив до лікарні. Ще 29 вересня вона у соцмережі просила здати кров для Олега Вергеліса. Проте наразі причина смерті невідома. 

 

Олег Вергеліс – український журналіст, театральний і кінокритик, мистецький оглядач, письменник, публіцист, редактор відділу культури тижневика "Дзеркало тижня" та педагог. Він також був членом Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки журналістів України.

 

«Сказати, що він є знаковою фігурою в українському театральному просторі – це не сказати нічого. Сьогодні він став легендою»,– так висловилися про втрату на культурному фронті у Національній спілці театральних діячів.

 

Журналістський досвід Вергеліса охоплював роботу у багатьох українських редакціях. Зокрема, він був багаторічним редактором відділу культури "Дзеркала тижня", а також писав для видань "Профіль", "Главред", "Український театр", "Українська культура", "Культура і життя", "Київські відомості" тощо.

 

У 2009 році Олег Вергеліс став лауреатом Всеукраїнського конкурсу ЗМІ "Золоте перо" за найкраще висвітлення культурного життя країни у газеті "Київські Відомості".

 

У 2010-му отримав Міжнародну літературну премію імені Юрія Долгорукого, а у 2011-му – Гоголівську премію Національної спілки письменників України. Був володарем спецвідзнаки "Золоте перо" від Національної спілки театральних діячів України "за творчий внесок та благодійність".

 

Як повідомляла УМ, 31 травня на 75-му році життя помер український літературознавець, публіцист, прозаїк і громадський діяч Михайло Слабошпицький.