«Убогий жайворонок»: у Коломиї підтримають зруйнований музей Сковороди

17:28, 15.08.2022
«Убогий жайворонок»: у Коломиї підтримають зруйнований музей Сковороди

Гроші за перегляд вистави «Убогий жайворонок» направлять на підтримку зруйнованого музею Григорія Сковороди

Виставу «Убогий жайворонок» покажуть у Коломиї на Прикарпатті з метою підтримки зруйнованого музею Григорія Сковороди.
 
Як інформує Україна молода, про це у Фейсбуці повідомляє Коломия Культурна.
 
«У день Незалежності України запрошуємо до спільної трапези вільного духу зі Сковородою та його птахами у писанковому місті Коломия. Цьогочасним показом прагнемо підтримати зруйнований рашистами Національний музей Григорія Сковороди у с. Сковородинівка», - повідомляють організатори дійства.
 
Зазначається, що вистава відбудеться 24 серпня у Коломийській філармонії «Сокіл». У ній звучатимуть пісні й музика, авторство яких приписують Сковороді.
 
 
«На пташиному бенкеті, серед Жайворонків і Тетерваків Філософ дарує нам ключі та практичні дороговкази щасливого життя. Так, як зима війни триває вже пів року.. то вслухаємось у слова самого Сковороди: «Дарую тобі мого «Убогого жайворонка». Він тобі заспіває і взимку, не у клітці, а у твоєму серці, і трохи допоможе рятуватися від ловця і хитруна, від світу цього лукавого», - додають організатори.
 
Григорій Савич Сковорода - український філософ-містик, богослов, поет, педагог, можливо, і композитор літургійної музики. Мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називали Сократом.
 
Національний літературно-меморіальний музей Г. Сковороди — музей, присвячений життю та творчості Григорія Сковороди, в селі Сковородинівка Золочівської селищної громади Богодухівського району Харківської області. Заснований 1972 року. 
 
Як повідомляла УМ, у ніч проти 7 травня 2022 року музей було знищено прямим влучанням російської ракети.
 
Як повідомляла УМ, ЮНЕСКО  і волонтерський проєкт Museum for Change нададуть двом одеським  музеям, Держархіву та департаменту культури ОВА ґрантову підтримку обсягом у 98 тисяч доларів.