Сергій Жадан став лауреатом німецької премії Ханни Арендт

13:44, 15.07.2022
Сергій Жадан став лауреатом німецької премії Ханни Арендт

Письменник і музикант Сергій Жадан читає свої "Вірші зі Сходу" в Одесі. (facebook.com/serhiy.zhadan)

Український письменник Сергій Жадан отримав німецьку премію Ханни Арендт за «політичне мислення».
 
Як інформує Україна молода, про це повідомили у Фонді Генріха Бьолля, який разом з мерією німецького міста Бремен, присуджує цю премію.
 
Нагорода, що становить 10 тисяч євро, буде вручена 2 грудня 2022 року в історичній ратуші Бремена.
 
Журі визнало Жадана «великим оповідачем, який продовжує традицію центральноєвропейської літератури і водночас революціонізує її».
 
«Погляди Сергія Жадана на українське суспільство та те, як він розповідає про виживання у війні (2014 року), є унікальними в новітній європейській суспільній літературі.
 
Жадан не просто описує український світ, він допомагає зрозуміти його, у всьому його хаосі, стражданнях і людяності»,– йдеться в заяві журі.
 
Сам Сергій Жадан каже, що усі нагороди, отримані українським мистецтвом у світі, є передусім нагородами читачам, слухачам та глядачам, себто мільйонам українців, які своєю боротьбою стверджують у світі Україну.
 
«Велика честь бути причетним до цього народу й до цієї культури. Ще раз усім дякую»,– написав він.
 
Нагадаємо, лауреатом цьогорічної Премії миру від німецьких книговидавців став украінський письменник, поет, перекладач і музикант Сергій Жадан.
 
Як повідомляла "УМ", напередодні поетеса Ліна Костенко була нагороджена Орденом Почесного легіону - найвищою нагородою Франції.