В Україні запровадять іспит з державної мови для отримання громадянства

15:15, 11.07.2022
В Україні запровадять іспит з державної мови для отримання громадянства

Тепер, щоб отримати громадянство України, необхідно скласти обов’язковий екзамен з української мови

Президент України Володимир Зеленський доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю опрацювати питання про запровадження обов’язкового іспиту з української мови для отримання громадянства України.
 
Як інформує Україна молода, це була відповідь президента на електронну петицію №22/140008-еп
 
23 травня 2022 року на сайті президента з'явилася електронна петиція «Ввести обов'язковий іспит для отримання громадянства України», що набрала понад 25 тисяч громадян. Відтак, 8 липня президент Зеленський відповів на неї.
 
«Я звернувся до прем'єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання. Про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції буде поінформовано»— зазначив Зеленський.
 
Закон «Про громадянство України» містить умови прийняття до громадянства України, однією з яких є володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування (пункт 5 частини 2).
 
Згідно із законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної» особа, яка має намір набути громадянство України, зобов'язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. 
 
Вимоги до рівня володіння державною мовою визначає Національна комісія зі стандартів державної мови. Складання іспиту на рівень володіння державною мовою, необхідний для набуття громадянства, здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом міністрів.
 
Кабмін 14 квітня 2021 року затвердив Порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою для осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, та осіб, які мають намір набути громадянство України.
 
У ньому сказано, що іспит із української має складатися з письмової та усної частини і проходити у формі анонімного тестування з використанням комп’ютерної техніки.
 
Попри це у відповіді президента на петицію зазначено, що «питання щодо запровадження обов'язкового іспиту для набуття громадянства України потребуватиме законодавчого урегулювання».
 
Оскільки саме уряд забезпечує проведення політики у сферах освіти і науки, всебічного розвитку і функціонування державної мови, регулює міграційні процеси, Зеленський звернувяс до Шмигаля. 
 
Як повідомляла УМ, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив про те, що начальник Генштабу скасував рішення про порядок видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним.
 
З метою недопущення подальших маніпуляцій довкола питання видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним документ направлять на доопрацювання.