Загиблий у Маріуполі режисер Кведаравічюс відзначений Литовською кінопремією «Золотий лебідь»

09:45, 06.06.2022
Загиблий у Маріуполі режисер Кведаравічюс відзначений Литовською кінопремією «Золотий лебідь»

Проведення Литовської національної кінопремії Sidabrinė gervė відбувалося під патронатом Прем’єр-міністра Литви Інгріди Шимоніте. (facebook.com/LRVyriausybe)

Литовська національна кінопремія Sidabrinė gervė - «Золотий лебідь» присудила цього року свою найвищу нагороду загиблому у Маріуполі від рук російських загарбників литовському кінорежисеру-документалісту Мантасу Кведаравічюсу.

 

Як інформує Україна молода з посиланням на литовські ЗМІ, сталося це в ніч на понеділок.  

 

Зауважимо, що проведення Литовської національної кінопремії Sidabrinė gervė відбувалося під патронатом Прем’єр-міністра Литовської Республіки Інгріди Шимоніте.

 

Церемонія вручення нагород транслювалася наживо на національному телебаченні Литви.

 

Зокрема, до учасників та гостей Литовської національної кінопремії звернувся й  Володимир Зеленський, передає Офіс Президента.

 

Він запевнив, що українці пам’ятатимуть Мантаса Кведаравічюса як людину, яка підтримувала мистецтво заради життя.

 

 

«Почну це звернення з короткої, але дуже важливої цитати. «Якщо ми живемо в якомусь світі, чуємо якісь пісні або радіо, дивимось якесь кіно, це є всім тим, що створює нас, створює наш менталітет». Це слова Мантаса Кведаравічюса. Він сказав їх, коментуючи свій фільм, присвячений Маріуполю. Фільм, яким він хотів показати, як війна впливає на місто. Як війна змінює людей», - зазначив глава держави.

 

І підкреслив, що саме мистецтво, культура в усіх формах і всіма їхніми сенсами формують людей, освічують їх або навпаки – закривають у темряві й брехні. Зеленський переконаний, що це також може бути відповідальність – кіно, книжок, пісень і радіо, усього, що ми чуємо, бачимо, читаємо.

 

«Саме тому важливо нести правду. Важливо підтримувати мистецтво, яке для життя, а не для тих, хто хоче це життя знищити. Українці пам’ятатимуть Мантаса Кведаравічюса як людину, яка була саме такою. Він справді гідний «Золотого лебедя». Він цінував життя й завжди чітко висловлювався проти того, що загрожувало життю, на його погляд. А це був дуже уважний погляд», - наголосив Президент.

 

Він також закликав присутніх мати такий же уважний погляд і так само підтримувати життя.

 

«І щоб памʼяталипроУкраїну, проМаріупольіпроте, щоцявійна, яказабралажиттяМантаса, війнаросіїпротиУкраїни, повинназакінчитися. Закінчитисяякнайшвидше», - додавЗеленський.

 

Як повідомляла «УМ», на початку квітня стало відомо про вбивство росіянами у Маріуполі литовського кінорежисера Мантаса Кведаравічюса.

 

Спочатку повідомлялося, що в його машину влучила ракета. Згодом з'явилась інформація, що його захопили та вбили російські військові.