Литовський режисер Мантас Кведаравічюс був розстріляний у Маріуполі

16:29, 09.04.2022
Литовський режисер Мантас Кведаравічюс був розстріляний у Маріуполі

Вбивства та тортури журналістів є грубим порушенням Гаазьких конвенції і декларації, Женевської конвенції про захист жертв війни. (facebook.com/denisovaombudsman)

Обставини жорстокого вбивства російськими окупантами відомого литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса у Маріуполі стали відомі лише зараз.

 

Талановитий режисер спочатку потрапив у полон до росіян, а потім його просто розстріляли.

 

Як інформує Україна молода, обставини смерті митця офіційно підтвердила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у суботу.

 

За її словами, інформацію про розстріл Кведаравічюса довелось приховувати, аби його дружина Анна Білоброва, ризикуючи життям, змогла вивезти тіло чоловіка із заблокованого Маріуполя.

 

На це їй знадобилось декілька днів.

 

«Він потрапив у полон до рашистів, які згодом його розстріляли. Тіло режисера окупанти викинули на вулицю. Його дружина, ризикуючи життям, вивезла тіло з блокованого міста та привезла до Литви. Справжня причина загибелі режисера раніше не озвучувалась заради її безпеки», - повідомила пані Денісова.

 

Також від рук російських окупантів загинув журналіст, письменник, волонтер, член Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України Євген Баль. 78-річного чоловіка 18 березня російські військові захопили в нього вдома – в Мелекіному під Маріуполем.

 

«Приводом для затримання начебто стали «компрометуючі» фото разом із українськими військовими. За три дні його відпустили з жорстокими побоями. 2 квітня Євген Баль пішов із життя. Його смерть стала наслідком катувань, яким піддали журналіста-ветерана російські окупанти», - написала омбудсмен.

 

Людмила Денісова нагадує, що вбивства та тортури журналістів є грубим порушенням Гаазьких конвенції і декларації, Женевської конвенції про захист жертв війни і Додаткових протоколів до неї та Конвенції про закони і звичаї суходільної війни, які встановлюють гарантії безпеки для журналістів.

 

«Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти вчинення РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні», - наголосила Уповноважена ВР з прав людини.

 

Нагадаємо, раніше про смерть Кведаравічюса повідомляв Віталій Манський. До сьогодні вважалося. що режисер загинув 2 квітня через ракету, яка влучила у його авто.

 

До речі, у 2016 році Мантас Кведаравічюс представив на Берлінале свою другу документальну стрічку «Маріуполіс» - про українське місто Приазов’я, яке має помітну грецьку історію.

 

                                                                   Мантас Кведаравічюс

 

Як повідомляла «УМ», в Маріуполі литовський режисер знімав продовження документального фільму "Маріуполіс"  про повсякденне життя міста після початку війни у 2014 році.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий фотокор Макс Левін загинув під Вишгородом.