Чернігівський хор Бортнянського відмовився виконувати твори російських композиторів

16:24, 20.02.2022
Чернігівський хор Бортнянського відмовився виконувати твори російських композиторів

Чернігівський академічний камерний хор імені Дмитра Бортнянського, диригент Іван Богданов. (facebook.com/chamberchoir.bybortnyansky)

Чернігівський академічний камерний хор імені Дмитра Бортнянського відмовився виконувати твори російських композиторів.

 

Керівництво хору прийняло рішення відправити їх до архіву «до припинення російської агресії та окупації».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив художній керівник та головний диригент хору Іван Богданов на своїй сторінці у Facebook.

 

Щоправда згодом диригент зробив свій пост закритим.

 

 

Втім, місцеві ЗМІ оприлюднили повний текст заяви пана Богданова.

 

За його словами, до архіву доправили твори російських композиторів часів Російської імерії та СРСР. Від всього репертуару вони складали приблизно 20%.

 

Художній керівник каже, що хор перестав використовувати ці твори в репертуарі вже багато років, від початку війни, і робив це системно. Однак зараз, коли настав момент «посилення агресії» вони вирішили таким чином висловити свою позицію: проартикулювати твори та здати в архів. Про що й заявили публічно.

 

Він додав, що відтепер хор категорично відмовляється виконувати твори російських композиторів навіть за гроші.

 

«Були моменти заробляння грошей, коли, припустимо, нам замовляють концерт з духовних творів, то ми на це йшли, адже у нас є фінансові плани. Тепер ми не будемо категорично цього робити», — заявив головний диригент у коментарі Суспільному.

 

 

Нагадаємо, Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського створений в 1996 році. Фундатор та перший керівник колективу – заслужений діяч мистецтв України Любомир Боднарук (1938-2009). З 2010 року художнім керівником та головним диригентом хору став лауреат всеукраїнського фестивалю-конкурсу Іван Богданов.

 

Як повідомляла «УМ», голівудська актриса українського походження Кетрін Винник публічно підтримала Україну в неспокійні часи російської загрози.

 

Акторка опублікувала фото в День єднання, яке вона зробила на тлі банера про 30-річчя незалежності України у Києві минулого року.