Україна потребує миру: Марчук, Сенцов, Жадан та інші діячі культури звернулись до світових лідерів

13:59, 13.02.2022
Україна потребує миру: Марчук, Сенцов, Жадан та інші діячі культури звернулись до світових лідерів

Олег Сенцов (в центрі) разом із гуртом "Жадан і собаки" закликають до миру. (facebook.com/oleg.sentsov)

На тлі загрози вторгнення російських військ в Україну, письменники, художники, артисти та вчені нашої країни звернулися до світових лідерів із закликом до миру.

 

Як інформує Україна молода, звернення опубліковано на Facebook-сторінці Міністерства культури та інформаційної політики України.

 

Серед підписантів звернення – відомий художник Іван Марчук, режисер Олег Сенцов, письменниця Ірена Карпа, співак Олег Скрипка, письменник Сергій Жадан та багато інших українських діячів культури та мистецтва. Їхній список продовжує розширюватися.

 

 «Ми як представники культури: письменники, митці, артисти, художники, науковці – звертаємось до світових лідерів із закликом до миру. Сьогодні Україна як ніколи потребує миру. Накопичення російських військових навколо кордонів європейської держави; постійні розмови, що війна почнеться ледь не завтра – викликають у нас, як і у всіх українців, тривогу», - йдеться у зверненні.

 

Відомі українці закликали всіх світових лідерів зробити все залежне, щоб українська держава та її народ перебували в спокої.

 

«Росію, у свою чергу, закликаємо негайно відвести війська. Адже ваші лідери кажуть, що вони за мир - так доведіть це. Демократичний Захід просимо надати фінансову допомогу та зброю для оборони», - сказано у зверненні.

 

Також діячи культури зазначили: «Вся історія України довела, що ми – миролюбна країна, яка тільки розквітає, коли живе в мирі з сусідами. Зрозумійте, коли грає музика, чи демонструється фільм, чи свою картину малює художник – гуркіт гармат не може пасувати такій роботі».

 

Вони зазначили, що хочуть, щоб українці мирно відвідували театри, ходили в музеї, читали книжки, дивились фільмиіпрацювали врешті-решт на своїй улюбленій роботі.

 

«Не панікувати. Паніка – зброя нашого ворога. Будь-хто, хто прийде до нас з мечем, від нього і загине. І це треба запам’ятати агресору. Шансів перемогти український народ немає ні в кого. Ми – вільні», - зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграм.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно відомі російські діячі культури, науки та правозахисники також збирали підписи проти війни з Україною.