Ігор Поклад удостоєний звання Герой України у день свого 80-річчя

17:59, 10.12.2021
Ігор Поклад удостоєний звання Герой України у день свого 80-річчя

Ігор Поклад святкує 80-річний ювілей 10 грудня. (facebook.com/Svetlana Kievljanka)

Відомий український композитор, народний артист України, лауреат Шевченківської премії Ігор Поклад святкує 80-річний ювілей у п’ятницю, 10 грудня.

 

З цієї нагоди президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України Ігорю Покладу.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави.

 

«За визначні особисті заслуги у розвитку національного музичного мистецтва, високу професійну майстерність та багаторічну плідну творчу діяльність постановляю присвоїти звання Герой України з врученням ордена Держави Покладу Ігорю Дмитровичу – композиторові, народному артисту України», – йдеться в указі на сайті Офісу президента.

 

 

Третій президент України Віктор Ющенко також щиро привітав ювіляра:  

·

«Шановний Ігоре Дмитровичу! Прийміть найщиріші вітання з Вашим ювілеєм!

 

Більше півстоліття ваша пісня та  Ваша музика закохують  в Україну десятки тисяч людей по всьому світу. Через мову Вашої музики самі українці почанали усвідомлювати, що вони є нація, яка має історію, глибокі культурні традиції, особливі унікальність і сміливий національний дух».

 

Віктор Ющенко також наголосив:  «Ви оновили цей багатий спадок, зробили його актуальним, цікавим і зрозумілим у часи, коли національне було на межі найбільшого забуття.

 

Від всієї душі вдячний Вам за багатолітній творчий шлях, за неймовірну енергію, яку Ви вдихнули в українську музику, театр і кіно. Бажаю Вам довгих років життя, сил та здоров’я, вдячності Ваших слухачів та любові прихильників Вашого надзвичайно яскравого таланту!».

 

Як повідомляла "УМ", у вересні в Києві на площі Перемоги відбулася церемонія додавання нових імен до почесного списку  Загальнонаціональної акції «Зірка України», яка має 20-літню історію.
 
 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

Ігор Поклад народився 10 грудня 1941 року в Бішкеку, куди його родину евакуювали від війни.

 

Серед відомих його пісень: «Ой летіли дикі гуси», «Чарівна скрипка», «Кохана», «Пісня про матір», «Два крила», «Моя Україна» та інші (загалом – понад 150 пісень).

 

Ігор Поклад також є автором музичної комедії «Друге весілля в Малинівці», мюзиклу «Конотопська відьма», «Різдвяна ніч» та інших.

 

Він написав музику до класичних мультиплікаційних стрічок «Як козаки в хокей грали» та «Енеїда».

 

Пісні Ігоря Поклада є в репертуарі більшості відомих естрадних артистів України.

 

У 1986 році Поклад став лауреатом Шевченківської премії, а у 2017 році отримав орден Ярослава Мудрого.