Композитор і музикант гурту «Хорея Козацька» Данило Перцов помер від коронавірусу

11:32, 06.12.2021
Композитор і музикант гурту «Хорея Козацька» Данило Перцов помер від коронавірусу

Данило Перцов під час концерту гурту «Хорея Козацька» у Григорівці коло Бахмача, 19 вересня 2020 року. (Архівне фото)

Відомий музикант, композитор, виконавець старовинної музики, учасник гурту «Хорея Козацька» Данило Перцов помер на 49-му році життя у лікарні в Києві у неділю, 5 грудня.

 

За кілька днів до цього, 1 грудня, пан Перцов був госпіталізований до лікарні із ковідом та перебував у реанімації на кисневому концентраторі.

 

Як повідомляв тоді лідер «Хореї Козацької» Тарас Компаніченко, музикант був госпіталізований до столичної лікарні №12.

 

Як інформує Україна молода, про смерть Данила Перцова офіційно повідомив гурт «Хорея Козацька» у соцмережах в ніч на понеділок.

 

«Товариство! Наш друг, колега і брат Данило Перцов відійшов нині в засвіти. Прощай, дорогий Даниле! Прости і прощай! Ми тебе дуже любимо», - написали музиканти.

 

У музиканта було 85% ураження легень, його стан лікарі оцінювали, як стабільно важкий. Медики боролися за життя музиканта, але врятувати його не вдалося…

 

За даними Тараса Компаніченка, на коронавірус захворіла й матір Данила Перцова – Валентина Андріївна Ульянова, видатний український ґрафік.

 

«Це величезна втрата для України та української культури. Данило був справжньою українською гордістю. Данило - це феном української музики та культури. Чи зможемо ми гідно оцінити цю втрату?», - написав історик і політолог Андрій Ковальов.

 

І навів лише один факт з творчості Данила: у 2016 року до 30-х роковин Чорнобильської трагедії саме Данило Перцов написав ораторію «Гірка зоря», прем'єра якої відбулася в «Мистецькому арсеналі» в присутності президента України. Ораторію тоді грав Національний президентський оркестр під проводом Кирила Карабиця.

 

«А скільки чудових і унікальних речей Данило Перцов реконструював та заграв разом з Хорею Козацькою. Навіть важко перерахувати! Царство небесне і вічний спокій!», - додав пан Ковальов.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Данило Перцов – член Спілки композиторів України. Грав на багатьох інструментах, зокрема шалмеї (різновид сурми), поморті та цинку (корнет). З 2005 року був постійним учасником ансамблю «Хорея Козацька» під керівництвом Тараса Компаніченка.

 

Данило Перцов народився 10 січня 1973 року в Києві у сім'ї відомих художників-графіків. Початкову освіту здобув у Київській спеціалізованій музичній школі імені Лисенка, де факультативно займався композицією в класі Віктора Пацукевича.

 

Дебют Данила Перцова як композитора відбувся у 1992 на фестивалі «Прем'єри сезону», де прозвучав його твір «Кондукт Бабиного яра» у виконанні ансамблю «Київська камерата» під орудою Володимира Сіренка.

 

Цього ж року Данило вступив до Київської консерваторії (клас композиції Мирослава Скорика, пізніше – Марини Денисенко), де під час навчання також захопився автентичним виконавством та почав вивчати гру на старовинних інструментах. У 1998-2001 рр. стажувався в аспірантурі в класі Левка Колодуба. В ці ж роки брав участь в театральних проектах, у низці перформансів.

 

У 2006 році був виконаний твір Данила Перцова «Кецалькоатль» для тріо «САТ» та електронної доріжки, у виконанні брало участь угрупування «TanzLaboratorium» під проводом Лариси Венедиктової.

 

У 2008 разом з Богомазовим, Венедиктовою та Олександром Другановим була створена електроакустична опера «Солодких снів, Річарде», де Данило Перцов виступив як композитор, постановник та програміст.

 

У 2016 році ораторія Данила Перцова «Гірка зоря» до 30-х роковин Чорнобильської трагедії була виконана у «Мистецькому арсеналі» під проводом Кирила Карабиця (автор відео – Сергій Петлюк).