Легенді української естрадної пісні Назарію Яремчуку – 70 років

15:04, 30.11.2021
Легенді української естрадної пісні Назарію Яремчуку – 70 років

Незабутній співак-соловейко Назарій Яремчук. (Фото: архіви)

Сьогодні, 30 листопада, народився незабутній Назарій Яремчук (1951-1995). – легенда української естрадної пісні, який разом із Володимиром Івасюком, Софією Ротару, Василем Зінкевичем стояв бiля джерел становлення самого поняття української естрадної пісні.

 

Про це у вівторок нагадує Україна молода.

 

Він народився четвертою дитиною в багатодітній родині на Буковині, коли його татові було 64 роки.

 

Рідний брат Дмитро був старшим за Назарія на 27 років, жив у Канаді, не прийнявши радянської влади.

 

Завдяки знайомству Назарія з Володимиром Івасюком Україна і світ почули "Червону руту" та багато інших славнозвісних пісень молодого автора.

 

 

Коли трагічно загинув Івасюк, Назарій був одним з перших, хто, не зважаючи на заборону влади, приїхав на похорон до Львова. Тоді це могло коштувати кар'єри, спокою, репутації.

 

У нього була фантастична популярність, мільйони шанувальників. Навіть тяжко хворим Яремчук продовжував виступати. Він переживав, що багато не встиг зробити, мріяв написати історію свого краю і про походження роду, навіть склав генеалогічне дерево до п’ятого коліна.

 

Назарій Яремчук назавжди залишився в історії як видатний митець та патріот своєї Батьківщини.

 

Додамо, що 26 листопада, два сини Назарія Яремчука організували та провели у Києві, в Жовтневому палаці, концерт у пам'ять про річницю народження батька. На цьому зворушливому концерті на якому відчувалася родинна атмосфера українські співаки виконували пісні-хіти неперевершеного Назарія Яремчука.

 

Як повідомляла УМ, 29 листопада 1918 року народився  Іван Даценко – український льотчик, Герой Радянського Союзу, якого всі вважали загиблим у бою, якому вдалося вижити і стати вождем індіанського племені ірокезів у Канаді.