Фільм Лозниці переміг на фестивалі в Амстердамі

15:54, 26.11.2021
Фільм Лозниці переміг на фестивалі в Амстердамі

Під час церемонії нагородження українського режисера Сергія Лозниці. (facebook.com/idfa.nl)

Фільм «Містер Ландсбергіс» українського режисера Сергія Лозниці про лідера руху за незалежність Литви - здобув головний приз на фестивалі документального кіно IDFA 2021 у Нідерландах.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті IDFA.

 

Ця стрічка розповідає про розпад Радянського Союзу та роль, яку зіграв у цьому лідер руху за відновлення незалежності Литви Вітаутас Ландсбергіс. Завдяки йому країна стала першою державою, котра змогла вийти зі складу СРСР.

 

«Нелегко оживити історію. Ще важче зробити її захопливою, актуальною і збагаченою, створити відчуття, ніби ми переживаємо все так, як це відбувалося. На всіх рівнях майстерності фільм-переможець є монументальним досягненням, що повністю досліджує роль, яку одна людина, одна нація і один історичний момент можуть зіграти в історії глобальної боротьби за свободу і самовизначення», — прокоментувало журі фільм Лозниці.

 

Головний приз фестивалю IDFA становить 15 тисяч євро.

 

Як повідомляла УМ, 17 липня український режисер Сергій Лозниця отримав спеціальний приз журі премії «Золоте око» — за найкращий документальний фільм Каннського кінофестивалю. Нагороду присудили за стрічку «Бабин Яр. Контекст» про вбивства євреїв нацистами в Києві в часи Другої світової війни.