Тетяна Міхіна записала кримськотатарську колискову разом з двомісячним сином, відео

16:07, 24.10.2021
Тетяна Міхіна записала кримськотатарську колискову  разом з двомісячним сином, відео

Народна артистка України Тетяна Міхіна. (facebook.com/tetyana.mihina)

Народна артистка України Тетяна Міхіна записала стародавню кримськотатарську колискову «Aynenni» разом з двомісячним сином, яку поширили в соціальних мережах.

 

Як інформує Україна молода, пісня з’явилась на YouTube-сторінці «Alem_Ornek».

 

Відеоролик створено за підтримки Українського культурного фонду в рамках проєкту «Емєль» громадської організації «Алєм». Керівник проєкту – Есма Аджієва.

 

У коментарі журналістам Укрінформу актриса Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка зазначила: «Я була дуже рада нагоді заспівати колискову пісню кримськотатарською мовою своєму маленькому Богданчику».

 

І додала: «Цей проєкт огорнений великою любов’ю до своїх традицій, до своєї історії, пісень. Це залишило в мені надзвичайно теплі відчуття, і я сподіваюсь, що у людей, які побачать ці відеоролики, почують ці пісні, залишаться теплі спогади».

 

Колискова записана учасниками ансамблю української аутентичної музики «Божичі» від Гюльше-апчє Емір-Амєтової, 1929 р.н., уродженки м.Євпаторія.

 

За словами акторки, це була її перша тісна співпраця з кримськотатарською культурою, але в інституті вона паралельно навчалася з кримськотатарським курсом - дуже гарно з ними спілкувалася і з багатьма здружилася.

 

«Я знала, що означає кожне слово, але дуже нервувала - мені весь час здавалося, що я неправильно щось вимовляю. У мене був запис однієї бабусі, яка виконувала цю колискову - її спів просто лився річкою, а мені треба було знати, як все точно вимовляти, і в цьому була невеличка складність. Не можу сказати, що мені було надто легко ще й тому, що в кримськотатарських народних піснях є якась невідома нам манера виконання – я намагалася її вхопити і заспівати зі всією щирістю своєї душі», - розповіла Тетяна Міхіна.

 

Народна артистка України зауважила, що текст колискової чудовий – саме про сина, який виросте і буде світлом вночі, допомогою в старості.

 

У рамках проєкту буде записано 10 відеороликів зі стародавніми кримськотатарськими народними піснями, які виконають носії кримськотатарської культури, а також українські актори Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

 

 

Як повідомляла «УМ», нині на основі автентичних колядок і щедрівок східної України створено нові вокально-оркестрові їхні кавер-версії у проєкті «Коляда-триб’ют».