Олена Гончарук очолить Довженко-Центр

15:26, 15.04.2021
Олена Гончарук очолить Довженко-Центр

Олена Гончарук не може стримати емоцій.

За результатами конкурсу, який відбувся 15 квітня – новим директором Національного центру Олександра Довженка стане Олена Гончарук.

 

Як інформує УМ, про це 15 квітня повідомили у пресслужбі Довженко-центру в Facebook.

 

Загалом до конкурсу були допущені шестеро кандидатів. Гончарук була саме тією кандидаткою, яку висував та підтримував колектив Центру. «Нагадаємо, що Olena Goncharouk була тією кандидаткою, яку висував колектив Центру. Ми щиро радіємо перемозі та бажаємо Олені сили, витримки та натхнення на новій посаді, - написали, зокрема, в повідомлені у Центрі.

 

Олена Гончарук — керівниця та менеджерка освітніх програм Музею кіно при Довженко-Центрі, який запрацював у 2019 році. Також вона є керівником піар-служби Національного художного музею України.

 

Гончарук єдина зі всіх кандидатів у своїй анкеті на конкурс відповіла «так» на питання: «чи має кандидат знання кіноархівної, музейної справи та сфери культурної спадщини». У мотиваційному листі Гончарук зазначила, що головним вектором діяльності Центру бачить розвиток кіноархіву.

 

Нагадаємо, попередній очільник — Іван Козленко — у травні торік оголосив, що подає у відставку. Своє рішення він пояснював тим, що Центр не отримав фінансування, що може призвести до банкрутства. Очільниця Держкіно заявляла, що центру вистачить і 3,6 млн грн.

 

Каденція Козленка у Центрі завершилася 18 березня цього року, подаватися на посаду директора знову відмовився. Він керував Центром з 2014 року.

 

28 травня 2020 року Національний центр Олександра Довженка оголосив про настання стану неплатоспроможності, а причиною називав «саботаж керівництвом Держкіно своїх обовʼязків».

 

Додамо, що Національний центр Олександра Довженка або Довженко-Центр — це державний фільмофонд, найбільший кіноархів України. Він заснований у 1994 році. Там зберігається понад 6 тис. художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.