Ірма Вітовська закликає митців боротися за україномовний контент

15:19, 28.03.2021
Ірма Вітовська закликає митців боротися за україномовний контент

Заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца.

 
Заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца пропонує колегам по цеху об’єднати зусилля для боротьби за україномовний контент.
 

 

Ініціативу артистки одним з перших підтримав п'ятий президент Петро Порошенко. 

 

Як повідомляє УМ, про це Порошенко написав у Facebook  у неділю.

 

Лідер партії “Європейська Солідарність” із прикрістю зауважив, що на 30-му році незалежності ми вимушені все ще “вибивати” місце для україномовного контенту і україномовних митців у культурному просторі.

 

 «Пані Ірма Вітовська-Ванца ініціювала у мистецьких колах дуже важливу дискусію про необхідність створення акторської спілки для боротьби з дефіцитом україномовного контенту», – йдеться, зокрема, у його дописі.

 

П’ятий президент також наголосив, що його команда почала системну роботу із підтримки та захисту української мови, української книги та української пісні ще у 2014 і продовжує її і донині, й що особливо важливо сприяти українській культурі тепер, коли за мовчазної згоди влади відбувається демонтаж створених нами спільно із митцями й інтелектуалами культурних інституцій.

 

«Тож я щиро підтримую починання пані Ірми. Як писав класик, «Лупайте сю скалу, нехай ні жар, ні холод не спинить вас!», – додав Петро Порошенко.

 

Раніше пані Ірма наголосила у соцмережах:
 
"Чи не час винести питання про наш запит на діалог з виробничими компаніями контенту  про реальні справи з виробництвом російськомовного контенту та дифіцитом україномовного? Про те, якщо і виробляється продукт іншою мовою ( російською в таких реаліях), то чому у нас топові ролі надаються не українським акторам... Або чому в Україні на 30 му році незалежності, наші актори далі перебувають в подібних продуктах на умовах, що принижують саме питання надання послух свого ремесла...".

 

Нагадаємо, нещодавно в інтерв'ю "Україні молодій" Ірма Вітовська-Ванца розповіла, що акторське ремесло полюбила лише згодом.