Гуцульська коляда Верховинщини стане нематеріальним надбанням спадщини ЮНЕСКО

09:08, 09.01.2021
Гуцульська коляда Верховинщини стане нематеріальним надбанням спадщини ЮНЕСКО

Гуцули перед ццерквою Різдва Пресвятої Богородиці в Криворівні.

Гуцульська коляда Верховинщини невдовзі офіційно буде визнана нематеріальним надбанням культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

Як передає Україна молода, у цьому переконаний настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ, що в Криворівні на Івано-Франківщині, отець Іван Рибарук.

 

«Зараз стоїть питання, щоб внести її до всесвітнього надбання ЮНЕСКО. Бо минулого року таким надбанням стала косівська кераміка. Тому це вже говорить про себе. Я думаю, що з Божою поміччю ми це допровадимо до успішного завершення, і весь світ буде знати нашу коляду. Це буде офіційне визнання», – зазначив отець Іван Рибарук у коментарі журналістам видання «Суспільне Карпати».

 

Зауважимо, що на Верховинщині колядувати починають після закінчення Різдвяної Літургії. Тоді із церкви виходять чоловіки у кептарях та шикуються у ряд. У декого в руках – гуцульські топірці, трембіти, роги чи скрипки.

 

Після цього починається святковий урочистий обхід довкола церкви. Навколо храму утворюється кільце.

 

Коляда лунає по-різному: то стихає, то знову набирає сили. Потім із церкви виходить священик, який благословляє колядників.

 

Загалом, за словами отця Івана Рибарука, святкування Різдва Христового відрізняється від того, як відзначають цей день в Україні. Найкраще, каже священик, приїхати та почути гуцульську верховинську коляду на власні вуха.

 

До речі, гуцульська коляда Верховинщини у грудні 2019 року була внесена Міністерством культури до переліку нематеріальної спадщини України.

 

 

Як повідомляла "УМ", українська співачка Руслана Лижичко, для якої Карпати та збереження їхньої культури є персональною місією, стала на захист древніх пралісів, презентувавши ефектний відеоролик із реальними кадрами подій у горах.