Червоний гід Michelin виправив помилку про «російський борщ»

21:11, 23.12.2020
Червоний гід Michelin виправив помилку про «російський борщ»

У Groupe Michelin вирішили завітати до України і скуштувати автентичного українського борщу.

Керівництво компанії Michelin вибачилося перед посольством України у Франції після того, як представники відомого на весь світ ресторанного гастрономічного гіда назвали у своєму пресрелізі українську національну страву - борщ «російською».

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує посольство України у Франції у середу.

 

«Вчора, отримавши новину про запуск Мішленівського гастрогіда по московських ресторанах, у яких готують український борщ, ми довго спілкувались із нашими контактами у Groupe Michelin. Розмова була конструктивною. Від керівництва компанії отримали вибачення за "гастрономічну необачність з неочікувано політичною конотацією», - заявили українські дипломати.

 

За їхніми словами, первинну версію пресрелізу, у якій йшлося про "емблематичні національні перші страви російської кухні - борщ та рассольнік", після звернення посольства виправлено.

 

Тепер у пресрелізі вказано, що "на кулінарній сцені в Росії пропонують овочеві та пряні страви, які цінують гурмани, зокрема, рассольнік, а також борщ у його можливих формах та варіаціях".

 

Посольство також повідомило, що розпочало роботу над Мішленівським гастрономічним гідом по київських ресторанах.

 

"У Groupe Michelin з ентузіазмом сприйняли цю ідею, а особливо запрошення завітати до України і скуштувати автентичного українського борщу, щоб зняти всі питання. Борщ наш!", - сказано у повідомленні посольства.

 

Борщ - рясний ситний суп темно-червоного кольору, який надає йому буряк (хоча існують й інші різновиди страви, наприклад, зелений борщ).

 

Протягом століть борщ був щоденною їжею на столі українців. А тому зазіхання на таку важливу частину національної кухні втілюють загальну історичну тенденцію гноблення Росією української мови, політики та незалежності.

 

Як повідомляла "УМ", міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко ставить за мету визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. На його думку, це поставить крапку у навмисно створених дискусіях щодо етнічної батьківщини рецепту страви. Адже рік тому в Росії заявили, що борщ є російською національною стравою.

 

Раніше експертна рада питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики на початку жовтня рекомендувала відомству включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини український борщ та ще 4 елементи. Це може стати першим випадком, коли до Національного переліку буде внесений загальноукраїнський елемент (борщ), а не регіональний.

 

Нагадаємо, рік тому війна за борщ у соцмережах розпочалася через твіт офіційного акаунту МЗС Російської Федерації, в якому було зазначено: "Вічна класика, #борщ - одна з найвідоміших і найулюбленіших російських #страв і символ національної кухні".

 

Українці вважають борщ своєю національною стравою, тому сприйняли цей твіт росіян як черговий пропагандистський хід у гібридній війні на тлі окупації Криму та конфлікту на сході України.