Борщ хочуть визнати об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

08:15, 13.12.2020
Борщ хочуть визнати об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Протягом століть борщ був щоденною їжею на столі українців.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко ставить за мету визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

На його думку, це поставить крапку у навмисно створених дискусіях щодо етнічної батьківщини рецепту страви. Адже рік тому в Росії заявили, що борщ є російською національною стравою.

 

Як передає Україна молода, таку думку міністр культури оприлюднив у соцмережах.

 

«Ми у міністерстві культури і інформаційної політики націлені на включення українського борщу до культурної спадщини ЮНЕСКО. Мова не йде про гастрономічну ідентифікацію. Це питання захисту важливої культурної складової та частини історії. Визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО – поставить крапку у навмисно створених дискусіях щодо етнічної батьківщини рецепту страви. Як казала мені моя бабця, а їй – її бабця: борщ – український», - зазначив Олександр Ткаченко.

 

За його словами, 18 грудня міністерство та Громадська організація "Інститут культури України" разом із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком проведуть онлайн-фестиваль «Культура та традиція приготування українського борщу». У рамках заходу 25 учасників зберуться разом і кожен приготує страву за різним унікальним рецептом, залежно від традицій області.

 

«Все ж в онлайн – а отже будь-який рецепт можна занотувати і повторити вдома. Або ж долучитися до процесу і готувати паралельно», - додав урядовець.

 

Водночас, у міністерстві культури додають, що у пошуках особливостей та унікальних рецептів головної української страви талановитий кухар Євген Клопотенко здійснив мандрівку всією країною і тепер збирає їх усі на спільному майданчику – у галереї мистецтв «Лавра» 18 грудня. Саме тут представники та представниці 25 регіонів ділитимуться своїми секретами приготування і шукатимуть формулу найсправжнісінького борщу

 

Як повідомляла «УМ», експертна рада питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики на початку жовтня рекомендувала відомству включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини український борщ та ще 4 елементи. Це може стати першим випадком, коли до Національного переліку буде внесений загальноукраїнський елемент (борщ), а не регіональний.

 

Нагадаємо, рік тому війна за борщ у соцмережах розпочалася через твіт офіційного акаунту МЗС Російської Федерації, в якому було зазначено: "Вічна класика, #борщ - одна з найвідоміших і найулюбленіших російських #страв і символ національної кухні".

 

Українці вважають борщ своєю національною стравою, тому сприйняли цей твіт росіян як черговий пропагандистський хід у гібридній війні на тлі окупації Криму та конфлікту на сході України.

 

Українська твіттер-спільнота відреагувала гнівом та сарказмом: "Вам недостатньо Криму, ви вирішили й борщ в України вкрасти".

 

Борщ - рясний ситний суп темно-червоного кольору, який надає йому буряк (хоча існують й інші різновиди страви, наприклад, зелений борщ).

 

Протягом століть борщ був щоденною їжею на столі українців. А тому зазіхання на таку важливу частину національної кухні втілюють загальну історичну тенденцію гноблення Росією української мови, політики та незалежності.