Порожні стільці: на Софійській площі у Києві організували акцію на підтримку політв’язнів, фото

13:59, 15.11.2020
Порожні стільці: на Софійській площі у Києві організували акцію на підтримку політв’язнів, фото

Правозахисна акція «Порожні стільці» на підтримку політв’язнів відбулася на Софійській площі в історичному центрі Києва.

Правозахисна акція «Порожні стільці» на підтримку політв’язнів зібрала багатьох небайдужих на Софійській площі в Києві у неділю, 15 листопада.

 

Висловити підтримку українським політв'язням в Росії та окупованому Криму, а також полоненим на окупованій частині Донбасу прийшли громадські активісти і правозахисники, а також відомі персони: режисер Ахтем Сеітаблаєв, історик і журналіст Вахтанг Кіпіані, письменник Андрій Курков, актори Антоніна Хижняк і Олеся Жураковська, музикант Олександр Сидоренко (Фоззі), журналіст Юрій Макаров та інші.

 

 

Як повідомляє Україна молода, організаторами акції виступили PEN Ukraine і Центр громадянських свобод.

 

 

Організатори розмістили на Софійській площі 7 стільців, на кожному з яких прикріпили табличку з ім'ям одного з українців, що утримуються у в'язницях ОРДЛО і Росії. Це політв’язні Юрій Гордейчук, Олена Пех, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Валерій Матюшенко, Денис Кащук, Осман Арифметов.

 

 

Також учасники акції розповідають історії політв'язнів, зачитують їхні вірші.

 

 

Зауважимо, що з кінця 1980-х в світі відзначається День ув'язненого письменника, також відомий як День порожніх стільців. Порожні стільці на правозахисних акціях цього дня символізують авторів, які не можуть бути з нами через укладення, переслідування, зникнення або вбивства.

 

У зв'язку з окупацією Криму і війною на сході України акція "Порожні стільці" в Україні вже кілька років присвячується не лише українським ув'язненим авторам, але і всім українським заручникам Кремля.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно ексспівробітник Міноборони України, підполковник ЗСУ Михайло Ніколов (позивний "Лермонтов") заявив про зірвану спецоперацію Головного управління розвідки Міноборони зі штурму в'язниць в окупованому Донецьку задля звільнення політв'язнів.