В Україні провели радіодиктант-2020: правильний текст

15:27, 12.11.2020
В Україні провели радіодиктант-2020: правильний текст

Правильний текст диктанту оприлюднили уже 11 листопада.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності традиційно проходить у День писемності і цього року відбувся 9 листопада об 9:00. Участь могли взяти всіх охочі.

 

Його транслювали на "Українському радіо", радіо "Культура", "UA: Першому", всіх регіональних каналах і ютуб-каналі "Суспільного".

 

Трансляція підготовки й пояснення правил розпочалася о 9:10, а сам диктант – о 9:30.

 

У 2020 році автором тексту радіодиктанту став письменник, лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка Іван Малкович, а читала його українцям акторка з чудовою дикцією Римма Зюбіна.

 

Зазначимо, що радіодиктант задуманий як своєрідний флешмоб чи акція єднання навколо рідної мови, участь у якій міг взяти кожен охочий. Додамо, що цього року в тексті диктанту були слова на перевірку нового правопису.

 

Правильний текст диктанту оприлюднили уже 11 листопада. 

 

"Виклики книжкової ери"


Наприкінці минулого тисячоліття читачі стурбовано запитували: "Невже електронні носії витіснять традиційну книжку?" Але коли Джоан Ролінґ написала "Гаррі Поттера" і її серія романів розійшлася стомільйонними паперовими накладами, це питання втратило свою гостроту.

 

Сьогодні більш-менш зрозуміло, що електронні носії, принаймні поки що, не створюють кардинальної загрози паперовим книжкам. Проте з’явилися вони не випадково. Гадаю, це Бог так готує нас до далеких мандрівок. Це він підсунув нам ґаджети, щоб ми змогли колись забрати з собою на інші планети свої улюблені книжки, музику, фотографії, картини, — бо як інакше вдалося б це зробити?

 

Отож доки Ілон Маск ще тільки на півдорозі до інших світів, паперова книжка в безпеці. Однак деякі науковці стверджують, що коли люди нарешті зможуть зачати й народити в космічних умовах нове життя, то таке людське дитя буде схоже радше на знайомий кінематографічний образ "енелятка" — з великою головою, очима на пів обличчя, слабкими м’язами. Для нього, на відміну від нас, такі приємні відчуття, як гортання сторінок, запах паперу, будуть невідомі. І ось, напевно, вже аж тоді й запанує ера електронної книжки.

 

Але й це не страшно: головне — читати, і не так важливо, з яких носіїв. Бо книжки — це знання й емоції, які, на відміну від щоденного потоку інформації, залишаються з нами надовго.

 

Додамо, всі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1-2 місяців залежно від кількості отриманих листів.

 

Як повідомляла УМ, у бібліотеці Вернадського писали диктант у 2020 році багато відомих українських діячів та зірок: Катерина Павленко та Тарас Шевченко з гурту Go_A, Іван Леньо (гурт Kozak System), Марк Галаневич ("ДахаБраха"), актори Ахтем Сеітаблаєв, Сергій Калантай, Геннадій Попенко, Наталія Сумська.

 

А також приєдналися учасники Дитячого Євробачення-2020 від України Олександр Балабанов та багато інших. Наживо з бібліотеки ми повідомимо, як пишуть диктант відомі українці.

 

Додамо, що за статистикою, без помилок диктант пише не більше ніж один відсоток учасників. Так, 2018 році свої роботи на перевірку надіслали понад 30 тисяч учасників. З них лише 311 не припустилися жодної помилки, а припустилися однієї – 1004.

 

А у 2019 році лише двоє людей з майже 6 тисяч, які надіслали свої листи, написали радіодиктант без жодної помилки.