Держкіно закликали скасувати скандальні результати 14-го пітчингу

08:20, 10.10.2020
Держкіно закликали скасувати скандальні результати 14-го пітчингу

Рада Кінематографії відмовила у фінансуванні фільму "Олена Теліга. Неймовірна", який два роки поспіль виграє пітчинг. (Фото з ФБ-сторінки Ірен Роздобудько)

Українська кіноакадемія різко критикує і не погоджується з результатами 14-го конкурсу Державного агентства України з питань кіно, який відбувся 6 жовтня.

 

Адже результати пітчингу, оголошені Радою з державної підтримки кінематографії викликали обурення багатьох відомих діячів культури і кіно.

 

Як інформує «Україна молода», свою позицію щодо цього скандалу Українська  кіноакадемія оприлюднила на своєму сайті.

 

Зокрема, у академії вимагають скасувати прийняте рішення кінематографії та затвердити новий перелік переможців згідно з умовами конкурсу.

 

У об'єднанні звернулись до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Державного агентства з питань кіно Марини Кудерчук та голови Ради з державної підтримки кінематографії Андрія Дончика.

 

Представники кіноакадемії занепокоєні прозорістю критеріїв, на основі яких ухвалювали рішення Радою з державної підтримки кінематографії, а також нехтуванням оцінок експертних комісій.

 

"Члени Ради з державної підтримки кінематографії не озвучили чіткі критерії, за якими до переліку переможців не були включені кінопроєкти, що займали перші позиції у рейтингу після оцінювання експертними комісіями, а також не зрозуміла мотивація включити до переліку переможців кінопроєкти, що зайняли значно нижчі позиції у рейтингу, ніж ті, що були виключені", – зазначено в повідомленні.

 

Крім того, у кіноакадемії заявляють, що умови проведення конкурсу були змінені після його оголошення.

 

Члени об'єднання також обурені тим, що не було оголошено переможців за напрямками "Анімаційні повнометражні фільми (для широкої глядацької аудиторії)", "Анімаційні повнометражні фільми (авторські)" та "Ігрові повнометражні для дитячої аудиторії".

 

Подібне звернення, з вимогою переглянути результати пітчингу та визначити переможців у пропущених категоріях, опублікувала і "Українська гільдія режисерів".

 

Колишня журналістка «УМ», режисерка Марина Ткачук так відреагувала на скандальні результати пітчингу:

 

«Один із наших проектів в категорії неігрових фільмів зайняв 7 місце серед 122 учасників і не отримав фінансування. Хоча у списку тих, кому гроші дадуть у нашій категорії, - 22 фільми. І вони рандомно розкидані по всьому рейтингу. Серед "щасливчиків" були ті, хто зайняв місця у п'ятому десятку претендентів! Але при цьому кошти не отримує навіть той проект, який зайняв у конкурсі перше місце! Нащо тоді взагалі був потрібен цей конкурс? Ці бали? Нащо було скликати експертів, які тижнями слухали захист сотень проектів? Навіщо це все було? Якщо роздали гроші тим, кого вважали "достойними" - без пояснень та аргументів! Ми просто попрацювали масовкою, виходить так».

 

Тоді як письменниця і сценаристка Ірен Роздобудько зауважує: «УВАГА! Фільми про цих жінок "зарублені" на 14-му пітчінгу Держкіно нашою Радою Кінематографії. Леся Українка. Квітка Цісик. Олена Теліга… Далі терпіти не можна! Хто хоче знищити країну - передусім знищує її культуру».

 

До числа переможців не потрапив і прохідний сценарій фільму про Олену Телігу, який раніше набрав 42 бали при «прохідних» 36. Так само "не переміг" і лідер рейтингу - фільм "Наші котики 2. Таємниця жіночого монастиря". 

 

А письменниця Оксана Забужко переконана, що кінематографічна політика чинної влади є колоніальною (москвоорієнтованою). «Теліги бути не повинно, як узагалі не повинно бути нічого, знаково українського, - це все знову "неформат", як і в довоєнне десятиліття», - обурюється пані Забужко.

 

І додає: «Чого я в цьому сюжеті НЕ розумію - це наявности серед списку "зарубателів" кількох "порядних і кришталево чесних людей", які справді дещо в житті зробили для українського кінематографа, а тепер "помалківают в тряпочку". Хоча ситуація абсолютно неподобна і вимагає публічних пояснень навіть із суто процедурного погляду».

 

Зауважимо, що скандал стався після того, як 6 жовтня Рада з державної підтримки кінематографії обрала переможців 14-го пітчингу Держкіно.

 

Державну фінансову підтримку отримають 72 проєкти із 337. Серед них: "Скажене весілля-3", "Чорнобиль", "Мирний 21" та інші.