Центр Довженка обшукали через розтрату

20:38, 28.05.2020
Центр Довженка обшукали через розтрату

У Центрі Довженка не зовсім прозоро призначали орендну плату орендарям роками.

Поліція Голосіївського району столиці за процесуального керівництва прокуратури Києва розслідує кримінальне провадження про розтрату в Національному центрі Олександра Довженка.

 

Відтак, обшуки у центрі Довженка в четвер відбулися в рамках цього кримінального провадження і за рішенням суду.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомила пресслужба прокуратури Києва.

 

У прокуратурі пояснили, що Голосіівське управління поліції Києва з липня 2019 року розслідує кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК.

 

«Вказане провадження було відкрито за результатами ревізії Державної аудиторської служби України фінансово-господарської діяльності ДП "Національний центр Олександра Довженка" за період з 01.01.2015 по 31.01.2019», - зазначили журналістам у прокуратурі.

 

І додають, що в ході ревізії були виявлені порушення при розрахунках плати за оренду державного майна - кошти, які були недотриманні від оренди державних приміщень внаслідок неналежного виконання обов’язків службовими особами Міністерства культури України та Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву повноважень, передбачених законодавством, та неефективного управління державним майном балансоутримувачем - ДП "Національний центр О. Довженка".

 

За даними прокуратури, слідчі неодноразово направляли запити про надання інформації та копій документів, однак запитуваних даних не отримали. Крім того, посадові особи центру Довженка викликалися для участі у проведення слідчих дій, однак не з’являлися і причини неявки не повідомляли.

 

Враховуючи викладене, Голосіївський райсуд Києва 21 травня надав дозвіл на проведення цих слідчих дій.

 

У прокуратурі зазначають, що обшуки пройшли у робочому режимі, з дотриманням вимог КПК України. Запитувані документи отримані та вилучені.

 

Йдеться, зокрема, про документи, що підтверджують взаємовідносини ДП "Національний центр імені Олександра Довженка" з суб’єктами господарювання, які орендували майно Центру у період з 2015 по 2019 роки.

 

На думку аудиторів, орендна плата, що нараховувалася у період з 2015 по 2019 за  договорами оренди, є значно меншою від орендної плати, розрахованої за експертними оцінками, які діяли у той час. Сума недоотриманих коштів, за актом ревізії, становить понад 6 млн грн.

 

На уточнююче запитання щодо конкретних підозрюваних у справі, в прокуратурі пояснили, що по вилучених документах будуть призначені судові експертизи. І вже на підставі їх висновків будуть прийматися процесуальні рішення.

 

Як повідомляла «УМ», вранці 28 травня Національний центр Олександра Довженка повідомив, що від початку року не отримує держфінансування. Пізніше цього ж дня директор центру Іван Козленко повідомив про обшуки.

 

Національний центр Олександра Довженка – найбільший кіноархів України, в якому зберігається більше 6000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.