«Повторив би, нічого не зрікшись»: Сенцов про шосту річницю арешту

17:00, 10.05.2020
«Повторив би, нічого не зрікшись»: Сенцов про шосту річницю арешту

Сенцов зазначив, що сьогодні думає про тих українців, які досі перебувають у полоні

Український письменник, режисер, колишній в'язень Росії Олег Сенцов наголосив, що день його арешту в анексованому Криму, 10 травня, змінив його життя. Водночас він ні про що не шкодує.

 

Олег Сенцов зазначив, що сьогодні думає про тих українців, які досі перебувають у полоні, чекаєчи на своє звільнення і сподіваючись на допомогу. Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

 

"10 травня. День арешту і катувань. Ні про що не шкодую і нічого не хотів би змінити у своєму минулому, але прожити його ще раз не хотілося б. Я свій вибір зробив ще на Майдані, і якщо було б потрібно, повторив те саме, нічого не зрікшись", - написав Сенцов.

 


Як повідомляла УМ, Сенцова разом з іншим проукраїнським активістом Олександром Кольченком затримали 10 травня 2014 року в анексованому Криму.

 

Обидвох чоловіків звинуватили у підготовці терактів на окупованому півострові. 


У 2015 році російський суд виніс Сенцову вирок у вигляді 20 років колонії суворого режиму, а Кольченку – 10 років.


У 2018 році Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити усіх політв'язнів Кремля. Він також написав заповіт на творчість у разі своєї смерті. Політв’язень припинив голодування аж після 145 днів з його початку через загрозу примусового годування;

 

З полону Сенцов повернувся 7 вересня 2019 року в межах обміну України з Росією. Разом із Сенцовим того дня з полону повернувся Кольченко та ще 33 українців.

 

Він також заявив, що не хоче пов’язувати своє життя з політикою, оскільки це брудне болото. І щоб у нього стрибнути, потрібно мати дуже сильну мотивацію.