Фільм «ДАУ»: Хржановський підтвердив участь дітей з сиротинців у зйомках

17:45, 23.04.2020
Фільм «ДАУ»: Хржановський підтвердив участь дітей з сиротинців у зйомках

Російський режисер Ілля Хржановський підтвердив, що діти, задіяні у зйомках фільму "Дау. Дегенерація"в Харкові, справді сироти з соцзакладу.
 
 
 
Від зазначив, що не думав, що його можуть звинуватити в жорстокому поводженні або просто неетичності, але вважає, що нічого не порушив, бо все відбувалося «в легальному полі».
 
 
 
Як повідомляє УМ, про це Хржановський сказав в інтерв'ю у російській програмі «Обережно, Собчак».
 
 
 
«Це були немовлята з дитячого будинку. Це були немовлята, від яких відмовилися батьки. І мені було важливо саме показати цих немовлят, різних, в тому числі немовлят, які не були абсолютно здорові. Але це знову-таки погоджено з лікарями, з усілякими установами. Але мені було важливо показати ось цю крихкість людини, з якої незрозуміло що може вирости», - сказав Хржановський.
 
 
 
Водночас режисер наголосив, що ніяких дослідів над дітьми не проводились, а їх плач - природна реакція на навколишній світ

 

«Над ними нічого не робили, ніяких дослідів. З усіма цими немовлятами були медсестри і няні - це видно в кадрі. Коли діти плакали, коли їх, там, переодягали, що в принципі властиво, як ми з тобою знаємо, як батьки немовлят. Так? І плач цей не означає вираження болю, а просто реакцію на світ», - сказав Хржановський.

 

Нагадаємо, що російський режисер Ілля Хржановський в кінці 2019 року став художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» у Києві.

 

У благодійному фонді вважають, що "значний суспільний резонанс", який був викликаний ситуацією навколо фільмів режисера Іллі Хржановського, є передчасним та закликають дочекатись результатів перевірок правоохоронних органів. 

 

“Ми впевнені, що будь-яке насилля неприпустиме: ні в минулі часи, ні тепер. Свобода та гідність людини, її життя та її права є найвищими цінностями. Меморіальний центр захищав і захищатиме ці цінності і сповідує їх в своїй діяльності. Водночас наголошуємо, що всі звинувачення, які лунають зараз на адресу Іллі Хржановського, зроблені на підставі емоцій та суб’єктивних думок, побудованих на здогадках і припущеннях. Ми вважаємо, що остаточні рішення варто приймати після об’єктивних висновків правоохоронних органів”, — йдеться у повідомленні.

 

“Фільми Іллі Хржановського, зняті протягом 2008-2011 років, вперше були представлені цього року на міжнародному фестивалі Берлінале та були відзначені нагородами і високими оцінками міжнародних кінокритиків”, — нагадали у пресслужбі БФ.

 

У заяві зазначається, що нинішня поява негативних коментарів щодо діяльності Хржановського як режисера пов’язана з оприлюдненням його фільмів на онлайн-платформах. “Ми не можемо давати оцінку цим фільмам та методам, якими вони створені і, чекаємо на проведення розслідування та висновків відповідної експертизи, якщо така буде призначена”, — повідомили у пресцентрі.

 

“Фонд стоїть на позиції загальнолюдських цінностей. Його основна мета — створення меморіального центру та гідне вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру, а також сприяння гуманізації людства через збереження та вивчення історії Голокосту. Фонд працює над реалізацією численних культурних, історичних, видавничих проектів. Одна з його задач — привернути увагу суспільства до загроз тоталітарної, екстремістської, нацистської та расистської ідеологій, підтримуючи при цьому культурні, етнічні, релігійні та соціальні відмінності; показати значимість спадщини й пам’яті в процесі побудови демократичного суспільства та мирного майбутнього”, — прояснили у заяві Меморіального центру.

 

У заяві БФ закликав ЗМІ та громадськість бути об’єктивними та зваженими в поширенні коментарів стосовно роботи Фонду та усвідомлювати, що “Меморіальний центр „Бабин Яр“ і проект "Дау“ — це абсолютно різні проекти”.

 

Як повідомляла УМ, харківська прокуратура 22 квітня за фактами публікацій у мережі розпочала два кримінальні провадження - за статтями «тортури» і «виготовлення або розповсюдження творів, які пропагують культ насильства» (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 Кримінального кодексу України). Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює слідче управління Головного управління Нацполіціі в Харківській області.

 

 В Україні спалахнув гучний скандал через ймовірне залучення до зйомок фільму "Дау. Дегенерація" немовлят із Харківського сиротинця.