Фільм «ДАУ»: у Харкові розслідують можливе катування сиріт під час зйомок

16:33, 22.04.2020
Фільм «ДАУ»: у Харкові розслідують можливе катування сиріт під час зйомок

Частина зйомок фільму відбувалася в Україні, в Харкові.

Генпрокуратура відреагувала на можливе залучення до зйомок фільму "Дау. Дегенерація" російського режисера Іллі Хржановського немовлят із українських сиротинців. Йдеться, про проект росіянина Іллі Хржановського "ДАУ". У фільмі о сцени насильства і сексу здебільшого справжні. 

 

За фактом можливого катування неповнолітніх під час зйомок кінофільму "ДАУ.Дегенерація" в Харкові відкрите кримінальне провадження, повідомляє Офіс генерального прокурора.

 

За даними відомства, ювенальні прокурори зареєстрували кримінальні провадження за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

 

Під час аналізу даних з інтернету були виявлені факти, які можуть свідчити про порушення прав і свобод дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства під час зйомок кінофільму "ДАУ.Дегенерація" на території Харкова.

 

За інформацію правоохоронців, неповнолітнім, вірогідно з числа дітей-сиріт, групою осіб у процесі кіновиробництва могли бути заподіяні фізичний біль або моральне страждання шляхом насильницьких дій. Крім того, із оприлюднених кадрів фільму вбачається, що відео, з якого отримані ці зображення, може мати ознаки твору, що пропагує культ насильства і жорстокості або дискримінації.

 

Нагадаємо, "Дау. Дегенерація" – художній багатосерійний фільм російського режисера Іллі Хржановського про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау. Стрічку почали знімати приблизно 10 років тому, але вперше на екрани вона потрапила у 2019 році. Частина зйомок відбувалася в Україні, в Харкові. В них брали участь Михайло Добкін та Дмитро Гордон. 

 

Як повідомляла УМ, в Україні спалахнув гучний скандал через ймовірне залучення до зйомок фільму "Дау. Дегенерація" немовлят із Харківського сиротинця.