В Україні заборонили гастролі артистів з Росії без дозволу СБУ

18:36, 05.10.2017
В Україні заборонили гастролі артистів з Росії без дозволу СБУ

Жоден російський артист не гастролюватиме в Україні без дозволу СБУ. (Коллаж rbc.ua)

Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє російським артистам гастролювати в Україні без дозволу СБУ.

 

За відповідний законопроект №6682 проголосувало 232 народні депутати у четвер.

 

Закон зобов’язує організаторів заходів в Україні перед тим, як запросити російського артиста, подати до СБУ запит, щоб дізнатися, чи не заборонений цьому артисту в’їзд в Україну.

 

Організатор повинен зробити це не пізніше ніж за 30 днів до дня проведення запланованого виступу.

 

Організатор повинен надати СБУ достовірну інформацію про власні ім’я та прізвище учасника, зазначені у його документі для в’їзду на територію України, а також про використання псевдонімів, належність до творчих колективів, іншу інформацію, яка характеризує його творчу діяльність.

 

Впродовж 10 днів СБУ розглядає запит і дає відповідь, чи може артист виступати в Україні. Якщо може – лише тоді організатор може укладати договір з російським гастролером.

 

Але і тоді СБУ залишає за собою право передумати, якщо з'являться законні підстави не впускати артиста в Україну.

 

Під заборону потрапляють гастролі, учасником яких є артист, внесений до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

 

Законопроект забороняє гастролі, які популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

 

За недотримання цього закону нестимуть відповідальність організатори гастрольних заходів. Їм загрожує штраф – від п'ятдесяти до ста мінімальних зарплат.

 

У свою чергу, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко вважає ухвалення змін до закону "Про гастрольні заходи в Україні" ще одним кроком проти гібридної російської агресії.

 

"Цей важливий закон дозволить унормувати не питання музики, концертів чи фестивалів, це закон про гібридну війну Росії проти України. В ньому внесені зміни до чотирьох статей і вводиться нова стаття. Цей закон розроблено спільно урядовцями і депутатами", - наголосив Кириленко під час обговорення законопроекту у Раді, повідомляє Урядовий портал.

 

Потреба змін до закону про гастролі, за його словами, зараз гостра, оскільки почастішали випадки, коли російські гастролери виступають в окупованому Криму, незаконно перетнувши кордон України, а за декілька днів дають концерти в інших містах України. Це відбувається тому, що організатори гастролей не несуть жодної відповідальності за тих, кого запрошують із Росії.