Данія профінансувала 18 українських гаубиць «Богдана» для ЗСУ

10:51, 15.09.2024
Данія профінансувала 18 українських гаубиць «Богдана» для ЗСУ

Богдана – українська самохідна артилерійська установка калібром 155 мм. (Фото Нацгвардії МВС)

Данія профінансувала виробництво 18 українських гаубиць «Богдана», які вже надійшли на поле бою для ЗСУ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен під час виступу на Ялтинській європейській стратегії (YES).

 

При цьому, Данія стала першою країною Євросоюзу, яка вирішила виділити кошти на закупівлю в українських виробників озброєння та військової техніки для ЗСУ.

 

"Це була перша угода, яку ми уклали. У липні ми подали замовлення (українським виробникам. – Ред.) на виробництво 18 артилерійських систем "Богдана", а цими вихідними їх вже передали українським Збройним силам", – сказав пан Поульсен.

 

Міністр також зазначив, що в Україні виробляти зброю набагато дешевше, ніж виготовляти або купувати її на Заході. Також дешевше підтримувати її боєздатність.

 

З огляду на цей фактор, офіційний Копенгаен закликає європейські країни фінансувати виробництво зброї на теренах України.

 

Нагадаємо, "Богдана" – українська самохідна артилерійська установка калібром 155 мм. ЗСУ офіційно прийняли її на озброєння у 2023 році.

 

Як відомо, Україна та Данія 13 червня підписали меморандум про закупівлю північноєвропейською державою озброєння та техніки в українських виробників.

 

Як повідомляла "УМ", у серпні уряд Данії оголосив про виділення Україні 20-го пакета військової допомоги приблизно на 783 мільйони данських крон (понад 104 млн євро).