Коаліція дронів: Латвія інвестує в Україну додатково 20 мільйонів доларів

09:59, 28.05.2024
Коаліція дронів: Латвія інвестує в Україну додатково 20 мільйонів доларів

Національні збройні сили Латвії (NBS) розроблять технологію безпілотників, інвестувавши 20 мільйонів євро, (Фото: REUTERS, Stringer)

У коаліцію безпілотників для України впродовж цього року Латвія інвестує €20 мільйонів, а ще таку ж суму — у власні потужності безпілотників. Країна має намір розвивати використання цих технологій у своїй армії.

 

Як інформує УМ, про це пише латвійське видання LSM.

 

У суму €20 мільйонів входять створення інфраструктури для безпілотників та їхня закупівля, зокрема у латвійських компаній. Латвія планує відправити в Україну від себе тисячу дронів.

 

Наприкінці травня у Латвійському військовому музеї відбудеться хакатон ідей «Дрони для України». Туди запрошують компанії, інженерів, ентузіастів технологій і студентів, де вони можуть представити нові ідеї щодо розробки керованих боєприпасів, альтернативних систем навігації, нестандартного звʼязку та систем боротьби з дронами.

 

Зараз випробування безпілотників у Латвії проходять на полігоні Адажі, але після завершення будівництва полігону Селія у 2026 році, там відбуватимуться найактивніші тренування з управління дронами.

 

Коаліція дронів для України стартувала 17 лютого 2024 року в рамках роботи Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»). Співлідерами ініціативи виступили Латвія і Велика Британія. Також до Коаліції приєдналися Швеція, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Канада і Нідерланди.

 

У кінці квітня коаліція дронів вже зібрала майже €500 мільйонів, які витратять на закупівлю безпілотників для України.

 

Як повідомляла УМ, Латвія передала Україні сотні конфіскованих авто.