ДніпроГЕС не виробляє електроенергію після теракту: втрачено 20% потужностей

20:19, 23.03.2024
ДніпроГЕС не виробляє електроенергію після теракту: втрачено 20% потужностей

Світлина, яка облетіла світ: ДніпроГЕС у вогні.

Вироблення електроенергії на Дніпровській ГЕС припинено після терористичної ракетної атаки по Запоріжжю.

 

Через пошкодження станції втрачено 20% потужностей Укргідроенерго.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив генеральний директор держпідприємства Ігор Сирота в ефірі національного телемарафону, передає  ЛігаБізнесІнформ у суботу.

 

"На жаль, ми втратили чималу частку, понад 1000 МВт потужності на ДніпроГЕС. У практичному сенсі це приблизно 20% регулюючих потужностей для енергосистеми. Можливо, для якихось певних споживачів ми знайдемо компенсуючі механізми, але загалом у енергосистемі буде дефіцит, який будуть покривати за рахунок експорту", – сказав пан гендиректор.

 

У компанії триває оцінювання збитків і пошук джерел фінансування для відновлення.

 

"Розуміння, у кого просити, ми маємо, ми вже сьогодні працюємо з нашими міжнародними фінансовими установами, з якими маємо довге надійне партнерство – це Світовий банк, це Європейський банк реконструкції і Європейський інвестиційний банк. Ми сьогодні вранці з ними провели розмову, ми маємо розуміння, що вони готові підставити плече", – наголосив Сирота.

 

Він додав, що українська сторона зацікавлена у залученні зарубіжних енергетиків для відновлення ДніпроГЕС.

 

За його словами, ГЕС не виробляє електроенергію і терміни відновлення роботи поки невідомі. При цьому він також зазначив, що проводяться певні випробування.

 

Водночас міністр енергетики Герман Галущенко зауважив, що якщо удар рф по греблі Дніпровської ГЕС був свідомим і метою є руйнування греблі, такі атаки повторяться.

 

"Треба зрозуміти, чи це свідомий удар був по греблі, чи це просто вони не влучили в ГЕС. Якщо це свідомий удар і вони мають на меті саме руйнування греблі, ці атаки будуть повторюватися, і вони будуть атакувати саме дамбу. Тому ремонтні роботи будуть здійснюватися, важливо зрозуміти масштаб цих атак, якщо вони їх планують саме з метою руйнування греблі", - сказав Галущенко.

 

Наразі, за його словами, ситуація складна, станом на цей час відбувається дефектація устаткування. Тільки після цього можливо визначити, який час потрібен для відновлення роботи ГЕС, зазначив міністр.

 

Як повідомляла «УМ», вранці 22 березня росіяни здійснили найбільшу атаку по енергетичній системі України. Для цього ворог застосовував близько 90 ракет, та понад 60 дронів. Унаслідок цього є пошкодження ТЕС, енергетичних об'єктів, а у низці областей вже тривають аварійні відключення.

 

Крім того, ворог атакував ДніпроГЕС. Попри влучання та пожежу, ризику для прориву греблі немає. Енергетикам вдалося запустити в роботу частину обладнання на ДніпроГЕС у Запоріжжі попри знані пошкодження.