ЄС виділить Україні 50 мільярдів в «обмін» на довгий список вимог – посол ЄС

10:29, 05.02.2024
ЄС виділить Україні 50 мільярдів в «обмін» на довгий список вимог – посол ЄС

Посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова.

Надання Україні 50 млрд євро допомоги Європейський Союз таки погодив, але не просто так: у відповідь держава повинна здійснити низку реформ.

 

Як інформує УМ, про це заявила в інтерв’ю українським ЗМІ посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова.

 

Вона зазначила, що з 2014 року ЄС надавав макрофінансову допомогу Україні в обмін на виконання певних умов.

 

«Так само це роблять МВФ і Світовий банк. Саме за такою схемою в Україні зʼявилися антикорупційні інституції й провели багато реформ у різних сферах. Тому я не знаю, звідки ця теза про нові особливі умови — нічого нового насправді немає. Єдине — програма розрахована на чотири роки. Але ви так само повинні будете відповідати певним критеріям — це фундаментальна умова», - підкреслила Матернова.

 

Зокрема пані посол нагадала, що у 2018 році ЄС не виплатив €600 мільйонів  макрофінансової допомоги через те, що Україна не виконала певні умови.

 

Зміни і реформи, які в ЄС очікують від України, мають охопити низку секторів і сфер – енергетика,  державні підприємства, бізнес-клімат, функціонування економіки, реформа судової системи, антикорупційна реформа та інше.

 

«Мета цих реформ — наблизити українську владу і суспільство до можливого членства в Європейському Союзі та посилити економіку. … Ми розуміємо, що до країни, яка воює, не можна застосовувати ті самі критерії, що до інших. Але обмеження воєнного стану все ж мають бути пропорційними ситуації, ризикам і загрозам», - зазначила Матернова.

 

Вона додала, що майже певна,  що перший транш надійде в березні, оскільки перший квартал 2024 року для України є найскладнішим.

 

Як повідомляла УМ, Європейська рада 1 лютого погодила пакет допомоги Україні на 50 млрд євро. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий € 50-мільярдний пакет підтримки для України в рамках бюджету ЄС.