Україна і Литва планують спільне виробництво дронів для ЗСУ

15:15, 27.01.2024
Україна і Литва планують спільне виробництво дронів для ЗСУ

Міністри закордонних справ України та Литви - Дмитро Кулеба та Габріелюс Ландсбергіс. (Фото МЗС України)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його литовський колега  Габріелюс Ландсбергіс заявили, що дві країни наразі визначають спільні кроки для нарощування виробництва дронів для потреб ЗСУ.

 

Як інформує Україна молода, про це Кулеба та Ландсберіс повідомили під час спільної прес-конференції у Києві, передає МЗС України в суботу.

 

"Велику частину нашої розмови ми присвятили визначенню спільних кроків для нарощування виробництва дронів для потреб ЗСУ. У Литви є технології, у нас є можливості масштабування виробництва.

 

Це була ключова тема. Є чітке розуміння, що, як і коли робити, щоб українсько-литовське співробітництво у виробництві дронів у найкоротші терміни дало максимальний результат", - заявив український міністр.

 

Пан Кулеба додав, що також обговорювались питання вступу України до ЄС та НАТО.

 

"Тут у нас підходи спільні, і Литва як член обох інституцій максимально допомагає нам на шляху до членства в них", - зазначив він.

 

За його словами, темою перемовин також було питання заморожених російських активів, санкцій і "всього того, що потребує дієвих рішень".

 

"У нас є спільні обнадійливі очікування від найближчого засідання Європейської ради 1 лютого, є прогрес щодо відкриття Європейського фонду миру, щодо якого ситуація була тривалий час заблокована через позицію окремих членів ЄС. Ми працюємо над розблокуванням, і є обнадійливі кроки в цьому напрямі", - сказав глава українського МЗС.

 

Тоді як міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс припустив імовірність спільного з Україною виробництва безпілотників.

 

На його думку, Литва може швидко почати виробляти деталі для комплектування дронів, необхідних Збройним силам України.

 

«Ми можемо розпочати виробництво комплектуючих того, що необхідно на полі бою, зокрема того, що буде необхідно для виробництва дронів. Ми говоримо спочатку про обмежену кількість, але я думаю, що це може відбутися дуже швидко», – відзначив Ландсбергіс.

 

Очільник литовської дипломатії також наголосив, що уряд Литви стовідсотково підтримає будь-який промисловий проєкт, який допоможе Україні і литовській безпеці. Це означає, що Литва буде допомагати будь-якому бізнесу в будь-якій галузі, який готовий до цього долучатися, зазначив міністр.

 

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс прибув з кількаденним візитом до України ще у четвер, 25 січня. Він вже відвідав Харківську область, де за кошти балтійської країни буде зведено укриття.

 

Як повідомляла «УМ», голлівудський актор та виконавець ролі Люка Скайвокера у «Зоряних війнах» Марк Гемілл допоміг зібрати гроші на безпілотники RQ-35 Heidrun, які вже прибули до України.