ЄС планує фінансувати Україну в обхід вето Угорщини

18:22, 09.11.2023
ЄС планує фінансувати Україну в обхід вето Угорщини

ЄС шукає альтернативу фінансуванню України в разі вето Угорщини (Фото з відкритих джерел)

Країни Європейського Союзу розглядають альтернативний план надання Україні фінансової допомоги в боротьбі з Росією у випадку, якщо Угорщина ветує поточну пропозицію щодо фінансування в розмірі 50 мільярдів євро. Країни-члени ЄС можуть звернутися до фінансових ринків для забезпечення необхідних коштів. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє агентство Bloomberg.

 

«За словами людей, знайомих з перебігом переговорів, пропозиція передбачатиме національні гарантії країн-членів для залучення фінансування на ринках, якщо Будапешт заблокує перегляд довгострокового бюджету ЄС, який включає цей пакет і вимагає одностайності», –повідомило агентство Bloomberg. 

 

Видання нагадує, що дружній до Кремля прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розраховує на швидке виділення принаймні частини з понад 30 мільярдів доларів, які ЄС заморозив для його країни минулого року через побоювання щодо відступу від демократії. Цього тижня Угорщина повідомила державам-членам ЄС, що хоче отримати оцінку обсягу фінансової допомоги та факторів ризику, таких як корупція, додали співрозмовники агентства.

 

Деякі країни виступають за те, щоб якнайшвидше знайти альтернативне рішення щодо фінансування України, щоб посилити тиск на Орбана, кажуть люди, які говорили на умовах анонімності. Однак Іспанія, яка головує в ЄС на ротаційній основі, і Європейська комісія виступають за укладення угоди в рамках довгострокового бюджету, додали співрозмовники.

 

Нагадаємо, комісар ЄС з питань планування Йоганнес Ган відкинув ідею розморожені грошей для Угорщини в обмін на позитивне рішення щодо України. «Нас не можна шантажувати», наголосив Ган. Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина впевнена, що Україна може домовитися з Угорщиною у питаннях щодо захисту прав угорської національної меншини в Україні.

 

Як повідомляла УМ, офіційний Будапешт обіцяє блокувати початок переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу, доки Київ не виконає угорські вимоги щодо мови освіти на Закарпатті.