Бізнес не знав такого тиску навіть у часи Януковича – Ярослав Железняк

14:29, 02.11.2023
Бізнес не знав такого тиску навіть у часи Януковича – Ярослав Железняк

Ярослав Железняк закликає реформувати БЕБ. (facebook.com/zheleznyak.y)

Нардеп від «Голосу», перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк заявляє, що нині бізнес зазнає безпрецедентного тиску від влади.

 

На його думку, Бюро економічної безпеки є важливим органом, але його необхідно реформувати.

 

Як інформує Україна молода, про це депутат Железняк заявив в ефірі Радіо NV.

 

«Дивно, коли виходить бізнес із заявою: "шановний президенте, прем'єр-міністре, народні депутати... якось правоохоронці зовсім вже втратили землю і тиснуть на бізнес так, як ніколи, навіть при Януковичі".

 

Реакція - президент збирає бізнес і хоче поговорити з ними і обіцяє: "шановний бізнес, все зрозуміли, ситуація, в якій до вас приходить одночасно ДБР, СБУ, Нацпол, прокурори і БЕБ, якось не має бути, тому зробимо один орган для бізнесу - це буде БЕБ», - пояснив ситуацію обранець.

 

Після цих обіцянок глави держави, за словами Железняка, деякі нардепи від "Слуги народу" реєструють проєкт, яким ці справи передаються знову до Нацполіції, ДБР та СБУ.

 

Парламентар зазначив, що БЕБ має бути повністю перезавантажено:

 

«По-перше, обрати нарешті очільника, тому що смотрящий та очільник змінюються... а обрати на прозорому конкурсі, як це було в НАБУ, САП та НАЗК. З міжнародниками, без впливу офісу, без спецефектів, коли заздалегідь, що ексголова податкової міліції Мельник  виграє.

 

Пункт 2. Повністю переатестувати і позвільняти всіх, кого там понабирали без конкурсу. Там набирали і набирають... не конкурс, а профанація.

 

Пункт 3. Політична незалежність. Як в НАБУ, в майбутньому САП та НАЗК».

 

Пан Железняк навів фразу представника НАБУ: "БЕБ на стільки слабкі, що їх немає навіть в розкладках контрабандистів, кому давати хабарі".

 

Нардеп наголосив, що БЕБ це важливий орган та він має бути.

 

"Не мають до підприємців приходити оці дбрівці, сбушники, нацполівці, прокурори, хто там пасеться на митниці або на підприємстві. Має бути БЕБ, орган, який буде і має відповідати за контроль міжнародних грошей, які прийдуть в Україну. Тому міжнародні партнери не спустять це питання", - додав перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

 

Як повідомляла "УМ", влада закликає підприємців встановити касові апарати, щоб уникнути великих штрафів.