Румунія і Нідерланди узгодили наміри створити тренувальний центр для пілотів F-16

16:48, 30.08.2023
Румунія і Нідерланди узгодили наміри створити тренувальний центр для пілотів F-16

Нідерландські винищувачі F-16 чекають на українське небо. (Фото Офісу президента)

Румунія та Нідерланди офіціно підписали лист про наміри створити Центр підготовки пілотів на F-16.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє глава оборонного відомства Нідерландів Кайс Оллонгрен у середу.

 

Зокрема, Оллонгрен відзначила, що зустріч у Толедо розпочнеться з обговорення підтримки України.

 

"Для Нідерландів надзвичайно важливо продовжувати демонструвати нашу єдність та нашу підтримку України у її боротьбі проти російської агресії. Нідерланди і Румунія вчора підписали лист про наміри про надання тренування та обслуговування для F-16 у навчальному центрі в Румунії", – заявила міністерка.

 

І додала, що це конкретний крок до зміцнення протиповітряної оборони України двома європейськими країнами, "і безумовно, з боку всіх європейських країн, які є учасницями коаліції F-16".

 

У Міноборони Румунії зі свого боку повідомили, що для реалізації проєкту Королівські ВПС Нідерландів розмістять кілька літаків F-16 на 86-й авіабазі "Лейтенант-авіатор Георге Мочорніце".

 

Компанія Lockheed Martin забезпечить технічну підтримку найвищого рівня через льотних інструкторів та інженерно-технічний персонал.

 

"Через цей центр Румунія бере на себе зобов’язання забезпечити високоякісне навчальне середовище з доступом до технічних ресурсів і найсучасніших ноу-хау не лише для румунських пілотів, а й для пілотів із країн Альянсу та партнерів, у тому числі України", – заявив міністр оборони Румунії Анджел Тилвар.

 

Нагадаємо, українські льотчики вже почали навчання на винищувачах F-16 у Данії. Також відомо, що до навчання українців на F-16 долучаться Греція та Португалія.

 

Про рішення передати Україні F-16 вже оголосили Данія, Нідерланди і Норвегія.

 

Як повідомляла "УМ", Нідерланди готові надати Україні 42 винищувачі F-16, але після навчання пілотів.