Радикальний законопроект: не хочеш на фронт – мобілізують на оборонні роботи

11:44, 09.08.2023
Радикальний законопроект: не хочеш на фронт – мобілізують на оборонні роботи

На Україну чекає трудова мобілізація?

Мобілізовані під примусом громадяни на фронті приносять лише зайві проблеми, а захист Вітчизни можуть забезпечити лише вмотивовані громадяни, які готові воювати і фізично, і морально.

 

Як інформує УМ, із огляду на це, нардеп Георгій Мазурашу зареєстрував проект «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення можливостей мобілізовувати громадян…» (№9566).

 

Нардеп пояснює, що у цей важкий для країни період важливо мобілізувати всіх громадян працездатного віку і стану на виконання завдань в контексті оборони. Відповідно, тих, які з різних причин не можуть чи не хочуть воювати, слід залучити до роботи на економіку, від якої залежить обороноздатність.

 

Для цього вносяться зміни, зокрема, до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», де буде передбачено, що військовозобов’язані громадяни, які через релігійні чи особисті переконання письмово відмовляються від призову на військову службу для виконання бойових завдань, можуть бути мобілізовані (залучені) на роботу на підприємства оборонного та інших секторів економіки, або до виконання суспільно корисних робіт. При цьому оплата їх праці має проводитися на рівні не менше мінімальної.

 

Водночас застережено, що ця норма не поширюється на громадян, які офіційно працевлаштовані (не менше, ніж на 0,75 ставки), або здійснюють підприємницьку діяльність і вчасно сплачують передбачені законодавством податки та збори.

 

Як повідомляла УМ, Полювання на військкомів: масштаби корупції та безміру керівництва центрів комплектування вражають.