Втрачена «Мрія»: справу екскерівника «Антонова» Бичкова скеровано до суду

14:33, 28.07.2023
Втрачена «Мрія»: справу екскерівника «Антонова» Бичкова скеровано до суду

Завершено досудове розслідування: колишнього гендиректора "Антонова" звинувачують у знищенні літака "Мрія" (Фото з відкритих джерел)

Завершено досудове розслідування щодо Сергія Бичкова, колишнього гендиректора "Антонова", якого звинувачують у службовій недбалості, що призвела до знищення літака "Мрія" військами РФ. Спеціалізована прокуратура у сфері оборони скерувала обвинувачення до суду. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

 

Як стрверджують у прокуратурі, екскерівник ДП "Антонов" неналежно виконував свої службові обов’язки щодо збереження майна держпідприємства. Унаслідок цього транспортний літак АН-225 "Мрія" не був своєчасно — до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну — вивезений із небезпечної зони — аеродрому "Антонов" у Гостомелі Київської області.

 

Через обстріли російських військ повітряне судно було знищене. Сума завданих державі збитків перевищує 8,4 млрд грн.

 

У поліції кажуть, що були всі можливості для евакуації літака "Мрія" в аеропорт Лейпцига (Німеччина). Утім колишній генеральний директор ДП "Антонов" не віддав відповідного наказу та проігнорував доповіді і пропозиції підлеглих.

 

Наразі обвинувачений перебуває під вартою. Бичкову інкримінують ч. 2 ст. 367 КК України — службова недбалість. Йому загрожує до 5 років за ґратами.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Нацполіції у супроводі співробітників СБУ та Кіберполіції.

 

27 лютого 2022 року стало відомо, що російські війська знищили один із найбільших літаків у світі українського виробництва АН-225 «Мрія». Це сталося в аеропорту Гостомеля, де флагман української авіації перебував на ремонті.

У відомстві запевнили, що "Мрія" буде відновлена, але це коштуватиме понад 3 мільярдів доларів та потребуватиме понад п'ять років роботи.

 

Екскомандир знищеного Ан-225 "Мрія" Дмитро Антонов заявив, що літак був втрачений з провини керівництва держпідприємства "Антонов", яке за два тижні до початку війни виїхало за кордон та не доклало жодних зусиль для порятунку літака.

 

30 березня 2023 року державний концерн "Укроборонпром" відсторонив генерального директора Державного підприємства "Антонов" Сергія Бичкова для проведення службового розслідування.

 

Згодом СБУ повідомила про підозру колишньому гендиректору ДП "Антонов" Сергію Бичкову, його заступнику, а також начальнику підрозділу з авіабезпеки. Їх підозрюють у перешкоджанні діяльності ЗСУ напередодні повномасштабного вторгнення Росії, що призвело до знищення літака АН-225 "Мрія".

 

Ан-225 з максимальною злітною масою 640 тонн був найважчим літаком у світі. Також він був найбільшим у світі літаком, що піднявся в повітря більше одного разу, хоча розмах його крила й менший, ніж в американського літака Г'юз H-4 "Геркулес", що зробив лише один короткий випробувальний політ на низькій висоті.

 

Як повідомляла УМ, колишній директор держпідприємства "Антонов" Сергій Бичков отримав ще одну підозру у службові недбалості, через яку було знищено вантажний літак «Мрія».