Україна купить у Словаччини сучасні САУ Zuzana 2 - Зеленський

17:33, 07.07.2023
Україна купить у Словаччини сучасні САУ Zuzana 2 - Зеленський

Володимир Зеленський та Зузана Чапутова у Братиславі. (Фото Офісу президента)

Україна отримає від Словаччини сучасні самохідні артилерійські установки Zuzana 2, які виготовлять на замовлення українського уряду 

 

Як інформує Україна молода, про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою.

 

Він повідомив, що Україна не просто отримає, а закупить САУ в держави. Він висловив вдячність за підтримку в оборонній сфері під час повномасштабного вторгнення росії.

 

Підписаний раніше контракт передбачає виготовлення 16 самохідних гаубиць Zuzana 2, зазначив президент.

 

Нагадаємо, що 155-мм гармата САУ здатна знищувати цілі на відстані 41 км. Виробник стверджує, що установка за одну хвилину може вистрілити шість разів.

 

Сьогодні український лідер перебуває з офіційним візитом у Словаччині, де встиг зустрітися з її главою Зузаною Чапутовою.

 

Ця держава підтримує українців у боротьбі проти російських загарбників від початку нападу 2022 року. Україна отримує від союзної країни не лише допомогу у вигляді військових поставок, а й політичний вплив у Європі.

Допомагає і Британія. Раніше її уряд затвердив 150 мільйонів фунтів для біженців з України.

 

Минулого року за установки заплатили Данія, Німеччина та Норвегія, а цього року фінансування доведеться шукати вже Україні


Як повідомляла УМ, в рамках спільного проєкту з Данією та Норвегією Німеччина передасть Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana.

 

Нагадаємо, напередодні Зеленський і Петр Павел у Празі домовилися про підтримку Чехією України на саміті НАТО у Вільнюсі.