Єдиний державний осетровий завод в Україні повністю затоплено, фото

18:01, 07.06.2023
Єдиний державний осетровий завод в Україні повністю затоплено, фото

Катастрофічні наслідки підриву Каховської ГЕС для осетрового заводу. (Фото: сайт Міністерства аграрної політики та продовольства.)

Руйнування Каховської гідроелектростанції також призвело до затоплення єдиного в Україні державного осетрового заводу.

 

Як інформує УМ, про це 7 червня повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

 

За інформацією відомства, виникла «пряма загроза подальшому відтворенню популяцій осетрових видів риб, яка може призвести до зникнення цих реліктових видів у водоймах нашої держави».

 

У Мінагрополітики кажуть, що кожного року завод забезпечував вселення понад 1,5 млн екземплярів молоді осетрових.

 

«Враховуючи особливий охоронний статус осетрових видів риб, руйнація осетрового заводу матиме вкрай негативні наслідки для екологічного стану України і країн Чорноморського басейну», – зазначають у відомстві.

 

Також, за даними пресслужби, осетровий завод «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод імені академіка С.Т. Артющика» був розташований у селі Дніпровське Білозерського району Херсонської області. Він працював із 1984 року.

 

 

На світанку 6 червня стало відомо про часткове руйнування дамби Каховської ГЕС. Українська влада звинуватила у підриві дамби російські окупаційні сили, які захопили і контролюють гідроелектростанцію від 24 лютого 2022 року. 

 

Руйнування цієї гідроспоруди наразило на ризик велику кількість цивільного населення і створило загрозу для системи охолодження реакторів Запорізької АЕС.

 

У Херсонській обласній військовий адміністрації вранці 7 червня повідомили про можливе збільшення рівня води ще на метр протягом наступних 20 годин. Водночас, за даними влади, інтенсивність підтоплення зменшується.

 

 

За попередніми даними, у Херсонській області підтоплено 20 населених пунктів на правому березі Дніпра та понад 2600 будинків.

 

Як повідомляла УМ, на Херсонщині підтопило 29 населених пунктів.