Пентагон не заперечує проти передачі винищувачів F-16 Україні третіми країнами

12:16, 18.05.2023
Пентагон не заперечує проти передачі винищувачів F-16 Україні третіми країнами

У Білому домі неодноразово відкидали відправлення F-16, однак і не заперечували їх передачу третіми країнами (Фото з відкритих джерел)

Представники Пентагону заявили, що не заперечуватимуть передачу винищувачів F-16 Україні іншими країнами.

 

Як інформує Україна молода, про це сказав Politico  неназваний представник американського міноборони.

 

Видання зазначає, що хоча Білий дім неодноразово відкидав можливість відправлення F-16, він ніколи не виключав схвалення їхньої передачі третьою країною.

 

На прохання прокоментувати можливість відправки Україні F-16 іншими країнами представник Пентагону послався на статтю видання, опубліковану в січні 2023 року, в якій інший анонімний посадовець відомства сказав: «Я не думаю, що ми проти» ідеї передачі третіми країнами.

 

Водночас, за його словами, такого рішення ще не ухвалено.

 

Як відомо, міністр оборони Ллойд Остін оголосив у середу, що вищий посадовець Пентагону з питань політики Колін Каль в липні залишить свою посаду.

 

Варто зазначити, що наприкінці лютого цього року Колін Каль заявив, що вважає недоречним надання Україні винищувачів F-16.

 

Спікер Об'єднаного комітету начальників штабів США полковник Дейв Батлер заявляв раніше, що надання Україні необхідної кількості літаків F-16 потребує більших фінансових ресурсів, ніж наразі виділив уряд США, і це ускладнило б постачання ППО та артснарядів для потреб Сил оборони.

 

Як повідомляла УМ, Президент Польщі Анджей Дуда у Рейк’явіку заявив, що Польща не може надати Україні винищувачі F-16, але готова і надалі передавати МіГ-29, оскільки їх країна має у достатній кількості.