Данія створює фонд допомоги Україні на 1 млрд доларів

12:22, 15.03.2023
Данія створює фонд допомоги Україні на 1 млрд доларів

Фонд, який у Данії було погоджено з більшістю партій у парламенті, спрямує 5,4 мільярда крон на військову допомогу, 1,2 мільярда на цивільну допомогу та 0,4 мільярда на зусилля данських компаній з відновлення України. (Фото з відкритих джерел)

Уряд Данії заявив у середу, 15 березня, що цього року створить фонд у 7 мільярдів датських крон (1,01 мільярда доларів) для військової, цивільної та бізнес-допомоги Україні.

 

Як інформує УМ, про це 15 березня  йдеться в повідомленні Мінфіну Данії, передає Reuters.

 

«Я радий, що широка більшість у данському парламенті бере на себе відповідальність і демонструє, що Данія стоїть разом з Україною. Данія вже є однією з країн, яка — з огляду на наші розміри — підтримує Україну найбільш», — сказав міністр фінансів Ніколай Ваммен.

 

Кошти фонду призначені на допомогу у 2023 році.

 

На додаток до цього у 2024—2027 роках зарезервовані кошти, які можуть сприяти покриттю витрат на заміну військової техніки. Ці кошти повʼязані з військовими пожертвами, зробленими у 2022 і 2023 роках.

 

Фонд складатиметься з трьох компонентів:

 

зброя та інше військове обладнання спільно з навчаннями — 5,4 мільярда данських крон.

 

цивільна підтримка, спрямована на невідкладні гуманітарні зусилля, а також на довгострокову реконструкцію — 1,2 мільярда данських крон.

 

підтримка бізнес-ініціатив, які дають данським компаніям можливість зробити свій внесок у відновлення України — 0,4 мільярда данських крон.

 

Дещо раніше Данія надала Україні військову підтримку на суму близько 5 мільярдів данських крон.

 

Як повідомляла УМ, США виділяють Україні рекордний пакет військової допомоги майже на $3 млрд.